SORIN CIMPEANU: Parintii trebuie sa depuna CERERI daca vor ca copiii lor sa urmeze ORELE DE RELIGIE in semestrul al doilea

Ministrul Educatiei, SORIN CIMPEANU, a declarat marti ca parintii trebuie sa depuna CERERI pana pe 6 martie pentru a-si insrie copiii la ORELE DE RELIGIE din semestrul al doilea al anului scolar in curs.

“Suntem obligati sa interogam sistemul cu privire la dorinta de participare sau nu la ora de Religie, pentru anul in curs, pentru ca pe 9 martie expira cele 45 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial a deciziei Curtii Constitutionale. Daca pana pe 9 martie nu vom avea aceasta situatie a optiunilor, este pusa sub semnul intrebarii derularea in legalitate a orelor de Religie”, a spus SORIN CIMPEANU.

Predarea religiei in scoli si faptul ca inscrierea la ora de religie se va putea face doar pe baza unei cereri in scris a parintilor, in urma deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), a generat, marti, discutii si in Comisia de invatamant a Camerei Deputatilor.

Comisia de invatamant a invitat reprezentantii cultelor religioase la dezbateri, dupa ce CCR a admis cererea ridicata de Emil Moise ca obligativitatea inscrierii din oficiu a copilului la ora de religie este neconstitutionala si ca vor putea intra la ora de religie doar copiii ai caror parinti au depus in acest sens o CERERE.

Citeste si: Decizia CCR privind ora de religie va produce efecte din septembrie 2015, sustine ministrul Educatiei

Reprezentantii cultelor religioase au sustinut necesitatea studierii religiei in scoli, preotul Ionut Corduneanu (BOR) aratand ca 25 de state din UE au obligatorie religia in scoli si ca Patriarhia Romana cere ca inscrierea la ora de religie “sa se faca pe toata durata scolarizarii din unitatea de invatamant”.

“Predarea religiei in scoli este un element esential in formarea unui tanar. Toti parintii bulgari catolici vor face acea cerere, iar religia in scolile noastre se va preda”, a declarat deputatul Niculae Mircovici, reprezentant al minoritatii bulgare.

Deputatul Remus Cernea a spus ca decizia CCR trebuie pusa in acord cu legea invatamantului, astfel incat inscrierea la ora de religie sa se realizeze la solicitarea scrisa a parintilor pentru elevii cu varsta de pana in 14 ani. “Inscrierea la ora de religie se va face la inceputul fiecarui an scolar”, a propus Cernea, aratand ca in Romania nu exista o religie de stat si ca statul trebuie sa fie neutru fata de toate cultele religioase.

Remus Cernea a vorbit si despre sala de sedinte a comisiei, criticand faptul ca in acea sala se aflau doua icoane. El le-a propus deputatilor fie sa puna simboluri ale tuturor cultelor religioase din Romania pe stalpii din sala de sedinta, fie sa lipeasca alaturi de icoanele existente afise “cu atei”, mentionand in acest sens un afis cu filosoful Friedrich Nietzsche si un citat din acesta: “Dumnezeu e mort”.

Reprezentantul ASUR Toma Patrascu a precizat ca religia ramane sa fie predata in scoli si ca prin decizia CC singura modificare se refera la faptul ca “li se da parintilor dreptul legal de a alege”. “Il intreb pe ministrul Educatiei ale cui interese apara, ale copiilor sau ale bisericii?”, a adaugat reprezentantul ASUR.

Citeste si: CCR: Oferta educationala a OREI DE RELIGIE este de natura sa afecteze LIBERTATEA DE CONSTIINTA

Reprezentantii Cultului Penticostal si al Aliantei Evanghelice au sustinut ca inscrierea la inceputul anului pentru ora de religie ar fi “tarzie” si ar trebui facuta la sfarsitul anului scolar pentru anul scolar viitor.

La sedinta Comisiei pentru Invatamant a fost prezent si Emil Moise, cel care a sesizat CCR si care a condus la decizia ca obligativitatea inscrierii din oficiu a copiilor la ora de religie este necosntitutionala si ca nu pot intra la ora de religie decat copiii ai caror parinti au depus cerere in acest sens.

Moise a aratat ca decizia CCR a intrat an vigoare pe 23 ianuarie, la data publicarii in Monitorul Oficial, dar ca nicio scoala nu respecta aceasta decizie, mentionand ca Ministerul Educatiei ar fi trebuit sa transmita scolilor sa o respecte. “Nu a respectat decizia CC nicio scoala! Nu trebuie sa mai intre nimeni la ora de religie fara cerere! MEN a anuntat ca decizia CC se aplica din toamna. Niciodata nu am cerut scoaterea religie din scoli, ci doar sa fie predata celor care doresc asta”, a precizat Moise.

El a spus ca ii va solicita premierului VICTOR PONTA “sa ii demita pe ministrul Educatiei si pe secretarul de stat Liliana Preoteasa, care prin afirmatiile lor incita la nerespectarea legii”.

Secretarul de stat in MEN Liliana Preoteasa a declarat ca Ministerul Educatiei asteapta o decizie a Parlamentului si ca a trimis o adresa inspectoratelor scolare prin care le-a cerut sa informeze parintii elevilor ca pentru a participa la ORA DE RELIGIE trebuie sa depuna o CERERE, “asa cum spune CCR”.

“In acest moment, suntem in asteptarea unei decizii a Parlamentului care va spune cum se reformuleaza prevederile Legii educatiei incriminate de decizia de neconstitutionalitate si Ministerul Educatiei va pune in practica acele prevederi. In acest moment, noi am solicitat Inspectoratelor scolare printr-o adresa sa informeze parintii ca pentru a participa la ora de religie trebuie sa depuna o cerere, asa cum spune decizia Curtii Constitutionale”, a spus secretarul de stat.

“Cererile se vor depune pana pe 6 martie, noi vrem sa facem cat de repede, ca sa clarificam aceasta situatie. Pe de alta parte, am dori sa lasam un timp parintilor, unii parinti pot fi plecati din Bucuresti, din localitate, trebuie sa le lasam un timp sa ajunga sa depuna o cerere, daca doresc sa le depuna. Exista un formular pe care noi l-am transmis care spune foarte simplu: «doresc ca fiul, fiica mea, cu numele respectiv, sa participe la orele de religie si anume la cultul, cel pe care il alege parintele elevului». E foarte simplu. Dupa 7 martie, vom avea o situatie si o sa vedem la momentul respectiv. Asteptam sa vedem ce spun parintii”, a adaugat secretarul de stat.