SORIN DUCARU a dezvaluit una dintre tintele principale ale NATO

Asistentul secretarului general al NATO, Sorin Ducaru, a declarat, vineri, ca in cadrul summit-ului s-a reafirmat o tinta importanta, aceea de a investi in jur de 20% din bugetele de Aparare pentru echipamente si capabilitati relevante care sunt legate si de implementarea planului de actiune adoptat.

Intrebat despre implicarea financiara pentru tarile din planul de actiune rapida, asistentul secretarului general al NATO a precizat ca nu cunoaste detaliile specifice legate de implementarea acestui plan de actiune si ca discutia a fost purtata in termeni mai generali, mai strategici, politici.

CITESTE SI: COMANDAMENT NATO IN ROMANIA. Rasmussen: NATO a aprobat o prezenta continua aeriana, terestra si navala in est 

”Exista un angajament al statelor aliate de a creste investitiile in domeniul Apararii pentru acele state care sunt la acel nivel de 2%, sa nu il coboare si sa-l mentina”, a spus Ducaru, iar pentru cei care nu au acest nivel atins, sa-l creasca gradual, in functie si de situatiile economice si de depasirea situatiei de criza.

Ducaru a adaugat ca se doreste, astfel, ca la orizontul viitoarei decade sa atingem acele tinte, precizand ca NATO ”mai era o tinta importanta, si anume aceea de a investi in jur de 20% din bugetele de Aparare pentru echipamente, pentru capabilitati relevante care sunt legate si de implementarea acestui plan de actiune”.

CITESTE SI: Traian Basescu, dupa summitul NATO: Libertatea nu este gratis. Toate obiectivele au fost atinse – UPDATE 

”Acest 20% este o reafirmare a unei tinte care a mai fost inclusa printre obiectivele militare, dar care acum a primit atentie politica”, a mai declarat oficialul NATO.

El a mai spus ca nu s-a estimat o investitie totala a aliatilor NATO in ceea ce priveste planul de actiune si ca aceasta va depinde de modul in care fiecare stat membru va reusi sa-si ajusteze investitiile astfel incat sa se ajunga la acele tinte.

Sursa foto: jurnalul.ro