SORIN DUCARU: Trebuie sa ne obisnuim, pentru o perioada, sa traim cu un anumit nivel de risc

Sorin Ducaru, asistentul Secretarului General NATO pentru riscuri de securitate emergente, a declarat, sambata, la o dezbatere, ca peisajul de securitate s-a schimbat in mod fundamental, el precizand: “Trebuie sa ne obisnuim sa traim cu un anumit nivel de risc, cel putin pentru o vreme”.

El a facut aceste declaratii la dezbaterea “Noua ordine mondiala dupa cirza din Ucraina, la 25 de ani dupa caderea zidului Berlinului”.

“Este greu de discutat despre o noua ordine mondiala, trebuie, mai curand, sa vorbim despre noua dezordine mondiala in care trebuie sa invatam sa traim si, dupa aceea, sa ne concentram pe felul in care putem defini o noua ordine mondiala. Albert Einstein, intr-o sesiune de examen, a scris pe tabla aceleasi subiecte pe care le-a dat studentilor sai si in anul anterior. Chestionat de ce a facut acest lucru, Einstein a raspuns: «Nu. Cu siguranta nu am gresit. Sunt intr-adevar aceleasi intrebari, dar, in acest an dumneavostra s-ar putea sa gresiti, pentru ca s-au schimbat raspunsurile». Ni se cere sa dam raspunsuri noi la chestiuni vechi, sa consolidam securitatea in lumea in care traim”, a spus Ducaru.

CITESTE SI: SORIN DUCARU a dezvaluit una dintre tintele principale ale NATO 

El a subliniat ca NATO are sarcini si in managementul crizelor. “Trebuie sa avem raspunsuri pentru aspectele de stabilitate si securitatea in intreaga lume, nu numai in tarile membre. Raspunsurile sunt diferite pentru ca realitatile sunt diferite”, a spus Ducaru.

Potrivit acestuia, peisajul de securitate s-a shimbat in mod fundamental. “Schimbarea a fost provocata de ce s-a intamplat in Ucraina de la inceputul acestui an, anexarea ilegala a Crimeei de catre Federatia Rusa. Lumea nu poate trai intr-o stare de negare, neglijand dimensiunile uriase si importanta acestor amenintari. Trebuie sa ne obisnuim sa traim cu un anumit nivel de risc, cel putin pentru o vreme. Trebuie sa includem riscul in exact acelasi fel in care lumea afacerilor include nivelul de risc in planul de afaceri. Si noi trebuie sa includem acest nivel de risc in planurile pe care ni le facem, mai ales atunci cand dezvoltam strategii de aparare, de dezvoltare economica si sociala”, a spus Ducaru.

CITESTE SI: Sorin Ducaru, oficial in conducerea politica a NATO

El a subliniat ca trebuie sa intelegem ca dividendele de pace pe care le invoca toata lumea dupa Razboiul Rece au functionat o vreme. “Iata, suntem la 25 de ani departare de caderea Zidului Berlinului. Intr-adevar, s-au redus cheltuielile militare, inclusiv in lumea occidentala si NATO si-a redus aceste cheltuieli, dar acum traim intr-un mediu diferit si trebuie sa invatam ca trebuie sa platim mai mult pentru elementele esentiale care sa ne asigure securitatea si stabilitatea. Acestea sunt costisitoare, dar, pe de alta parte, ele sunt fara de pret, pentru ca totul, inclusiv economia, cresterea ei, depind de securitate”, a spus Ducaru.

Sursa foto: gandul.info