FRUNZAVERDE, contrazis de stenograme: “Sa spuneti ca suntem in relatii bune cu orice Guvern vine, dar NOI DAM BANII PE 2015, 2016”. UPDATE

UPDATE 16:05 Presedintele CJ Caras-Severin, SORIN FRUNZAVERDE, trimis in judecata de DNA sub control judiciar pentru folosirea influentei, a negat comiterea faptelor de care este acuzat, aratand ca a facut CAMPANIE LA ALEGERILE PREZIDENTIALE in mod legal, el fiind contrazis de INTERCEPTARILE din dosar.

In rechizitoriul prin care Frunzaverde si vicepresedintele CJ Ionesie GHIORGHIONI au fost trimisi in judecata, se arata ca presedintele CJ a admis ca i-a solicitat celui din urma sa se implice in campania pentru alegerea presedintelui Romaniei, prin discutii cu primarii localitatilor din judet, insa el sustine ca a facut acest lucru in limitele legale, neconditionand in vreun fel repartizarea bugetelor viitoare de rezultatul votului obtinut pe plan local.

”Ca un argument in acest sens, inculpatul a precizat ca, oricum, incepand cu anul 2015, repartizarile bugetelor primariilor s-au facut in mod direct, de Guvern, fondurile netrecand pe la consiliile judetene”, se arata in documentul citat.

Apararea lui Sorin Frunzaverde este contrazisa insa de interceptarile discutiilor cu Ionesie Ghiorghioni caruia ii cere sa ii determine pe primari sa se implice in campanie in mod favorabil candidatului PNL, conditionand alocarile bugetare de rezultatul votului.

Astfel, la data de 12 noiembrie 2014, Sorin Frunzaverde si Ionesie Ghiorghioni, aflati intr-un mediu ambiental impreuna cu LAURENTIU CIOBAN, secretarul judetului, poarta urmatoarea conversatie:

Frunzaverde: Va impartiti primarii care au plecat de la noi. Aici intra si fostii primari PDL si PNL, care au candidat sub PSD. Da? Si maine si poimaine nu va vad la Consiliu Judetean, ma ocup eu de deseuri maine, voi pe teren. Vi-i impartiti de comun acord. Da? ..(n.n.—nu se intelege)…la Sasca, acolo il trimit pe Secasan, da, ca acolo are…. (n.n.—nu se intelege)…Deci ideea este urmatoarea: … (n.n.—nu se intelege)… SUNTEM IN RELATII BUNE CU ORICE GUVERN VINE, DAR NOI DAM BANII PE 2015, 2016. Discutiile au loc intre voi intre patru ochi. Fiecare cu primaru … (n.n.—nu se intelege)…: vin din partea domnului presedinte cu rugamintea de a vota Iohannis. VOM TINE CONT LA IMPARTIREA BANILOR PE 2015, … (n.n.—nu se intelege)… Da? Intre patru ochi! Voi cu primaru, da? 
(…)

Frunzaverde: Da. Maine si poimaine esti pe teren si TE INTALNESTI CU FIECARE SECRETAR, afara de cei de la primariile PNL. Deci, acolo unde avem primari nu te duci la secretari. Cu fiecare… Da? Intre patru ochi! Pe Dorin (?) sa-l scoti din birou, da? Ce probleme sunt… hai… (n.n.—nu se intelege)… ce probleme sunt si atunci: domnu presedinte va roaga sa incercati sa-l ajutati, importanta e si pozitia domniei sale, ca … (n.n.—nu se intelege)… al judetului si sa determinati oamenii sa voteze Iohannis. Da? E foarte bine pentru un echilibru care trebuie creat la nivel national. Da? La toti secretarii, mai putin la cei care sunt… care sunt…a…din Primariile unde exista … (n.n.—nu se intelege)… Da? 
Interlocutor:… (n.n.—nu se intelege)… Da. Trebuie sa ne impartim… (n.n.—nu se intelege)… 
(posibil) Ghiorghioni: Da… (n.n.—nu se intelege)…de exemplu Bozovici…vorbim si cu el sau… ca asta (n.n.—nu se intelege)… cu Lala…. 
Interlocutor: Da. 
(posibil) Ghiorghioni: … (n.n.—nu se intelege)…ma duc si la ala…. la… (n.n.—nu se intelege)…. 
Frunzaverde: … Auzi? … (n.n.—nu se intelege)…intra si la ala la Bozovici, intra si la ala (?). Spune-i ca noi am inteles, ca oricum raman cu noi , dar vrem … (n.n.—nu se intelege)… acuma un ajutor in turu doi. Da? Important pentru noi ca si judet, pentru mine (?)… bagati-ma si pe mine (?) daca vreti, da? … (n.n.—nu se intelege)… cont. Sa se stie ca… (n.n.—nu se intelege)… mai ales voi doi. 
Interlocutor: Anu viitor… (n.n.—nu se intelege)… 
Frunzaverde: PSD-ul nu mai are … (n.n.—nu se intelege)… in bani, ca nu mai are de unde. Au cheltuit tot in anu asta. Pe bugetele din… si 2015 si 2016. Ponta s-a vazut a… cu sacii in caruta, nu mai vad un ban de anul viitor. Sa nu creada ca Mocioalca va aduce vreun ban, nu va aduce nimic! I-au luat pe astia, foarte bine! Dar anunta-i (?) ca-i(?) bugetarea noastra 2015, 2016 si-i rugam acuma sa ne ajute si ei. Da? 
(…) 
Frunzaverde: Deci… …. (n.n.—nu se intelege)……ei … ei sunt importanti, tre sa le explicati clar: mai vin doua bugete… …. (n.n.—nu se intelege)….. vom tine cont, ei is tot ai nostri. Domnu presedinte a inteles…. …. (n.n.—nu se intelege)…… n-a inteles, da in fine…Domn presedinte a inteles, da, dar acuma e timpul sa dovediti ca ramanem impreuna. Vine 2016, PSD-ul va fi in cadere, pentru ca nu poate sa… …. (n.n.—nu se intelege)……Ponta…. …. (n.n.—nu se intelege)…

Totodata, in rechizitoriu, se arata ca, la momentul comiterii faptelor, repartizarile bugetare catre primarii se faceau de consiliile judetene, dar si ca, daca Frunzaverde ar fi considerat ca solicitarile sale aveau caracter legal, nu ar fi avut sens caracterul conspirat al discutiilor.

De asemenea, Ghiorghioni a admis ca redarile discutiilor purtate cu primarii sunt reale, insa a spus ca ”ASA SE FACE CAMPANIA”a, referirile la bugetele pe anii urmatori facand parte din promisiunile electorale uzuale.

Presedintele CJ Caras-Severin, SORIN FRUNZAVERDE, a fost trimis in judecata, vineri, sub CONTROL JUDICIAR de procurorii DNA pentru folosirea influentei.

SORIN FRUNZAVERDE, presedinte al Consiliului Judetean Caras Severin si vicepresedinte al PNL, a fost trimis in judecata de procurorii DNA sub acuzatia de savarsirea infractiunii de folosire, de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, a influentei ori a autoritatii in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

SORIN FRUNZAVERDE a fost trimis in judecata sub CONTROL JUDICIAR.

In acelasi dosar a fost trimis in judecata, in stare de libertate, IONESIE GHIORGHIONI, vicepresedinte al Consiliului Judetean Caras Severin acuzat de:

– folosire, de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, a influentei ori a autoritatii in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite,

– influentarea declaratiilor (trei infractiuni),

– fals intelectual,

– uz de fals.

Vom reveni cu amanunte.

Sursa foto: adevarul.ro