SORIN GRINDEANU: Adoptam Hotararea pentru DESECRETIZAREA ARHIVEI SIPA

Premierul Sorin Grindeanu a anuntat miercuri, la inceputul sedintei de Guvern, ca se va adopta Hotararea pentru desecretizarea arhivei SIPA, punct ce se afla pe ordinea zi suplimentara, informeaza News.ro.

„Se afla pe ordinea suplimentara, este HG privind desecretizarea arhivei SIPA. E un lucru despre care s-a tot vorbit, s-a discutat, astazi adoptam HG. Toate avizele ca sa nu avem…”, a spus premierul. Ministrul Justitiei, Tudorel Toader a spus ca exista toate avizele necesare pentru adoptarea actului normativ, relateaza News.ro.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat joi, la Parlament, ca au existat mult mai multe vizite in arhiva SIPA, despre care va oferi mai multe detalii dupa ce va desecretiza alte doua rapoarte in acest sens, unul dintre ele avand caracter secret de stat si este nevoie ca Guvernul sa adopte o Hotarare.

„Toate cele 22 de vizite nu sunt 22, sunt mult mai multe. Cele pe care le-am enumerat eu sunt 22, pe baza ordinelor pe care le-am trecut acolo si datele. Sunt mult mai multe vizite, sunt si doua rapoarte pe care nu le-am desecretizat, dar le vom desecretiza, cele doua din care veti afla mai multe informatii si sigur, mai multe vizite”, a afirmat ministrul, intrebat daca cele 22 de vizite care au avut loc la arhiva SIPA s-au facut potrivit legii.

Tudorel Toader a mai spus ca unul dintre rapoarte are caracter secret de stat, fiind astfel necesar sa se emita o Hotarare de Guvern.

„Vreau sa le vad regimul, unul are caracter de secret de stat. Secretele de stat nu intra in competenta ministrului de a le desecretiza, ci trebuie initiata o HG. Vom initia o Hotarare, va fi adoptata probabil de Guvern, vom desecretiza si vom publica in maniera pe care deja o stiti”, a completat ministrul.

De asemenea, intrebat ce inseamna mai multe vizite si de ce nu le face publice, Tudorel Toader a sustinut ca „raportul este secret” si nu are voie sa spuna nimic din el.

Sursa foto: gandul