SORIN GRINDEANU, DESEMNAT PREMIER DE PRESEDINTELE KLAUS IOHANNIS. DECLARATII DRAGNEA, TARICEANU, GRINDEANU

SORIN GRINDEANU, propunerea PSD-ALDE, a fost desemnat, vineri dimineata, premier de presedintele Klaus Iohannis, anunta Administratia Prezidentiala. SORIN GRINDEANU urmeaza sa alcatuiasca lista ministrilor din noul Guvern, dupa care va urma votul de investitura in Parlament. 

UPDATE 4: Liderul PSD Liviu Dragnea sustine o conferinta de presa la Palatul Parlamentului. La conferinta iau parte premierul desemnat Sorin Grindeanu si liderul ALDE Calin Popescu Tariceanu.

Principalele declaratii ale liderului social democrat:

„Am pus deasupra interesul Romaniei de a avea stabilitate politica

NU am mers la cotroceni, asa cum era legitim, cu presedintele PSD ca propunere de premier pentru a nu declansa o criza.

Am, mers cu o propunere care afost respinsa cateva zile mai tarziu fara o explicatie

Am venit cu o adoua propunere. Nu am inteles de ce nu a fost desemnat ieri dl. Sorin Grindeanu

A urmat o informala cu presa pentru a ajunge la noi informatii pe surse.

Urma daca nu avea loc aceasta desemnare sa convocam saptamana viitoare sa convocam parlamentul pentru a urma o procedura ca sa instauram un guvern legitim.

Au trecut 20 de zile de la alegeri.

Salariile din administratia publica locala prevazute s aintre in prima faza de crsetere de 20% vor creste de la 1 februarie, cu 20 la suta.

Actorii vor avea salariile crescute de la 1 februarie, nu din ianuarie. Vor sta inca o luna cu salariile scazute

Absolut tpate masurile noastre din programul de guvernare vor fi aplicate.

Obiectivele ramn aceleasi: Mmai multi roimani in clasa de mijloc, mai multi bani in buzunare, un program, serios de a stopa exodul tinerilor si a creierelor in strainatate, programul de relaxare fiscala asteptat de capitalul romanesc, ajutorul pentru agricultori.

Astazi am stabilit care este calendarul de actiuni pentru zilele urmatoare pentru a avea un guvern

Marti – 10:30 biroul permanent de la fiecare camera, ora 12:00 plen in fiecare camera, ora 14:00, fiecare partid in forul de conducere va aproba lista cabinetului, ora 15:00 intalnire cu grupurile reunite PSD-ALDE, 16:00- 16:30 depunerea de catre premierul desemnat a listei cabinetului, ora 17:00, propunerea ordinea de zi pentru miercuri, ora 18:00 consultari cu UDMR si minoritati

Miercuri – 8:00-14:00 audierea in comisieii, 15:00 – 18:00 prezentarea programului de guvernare, dezbatere, votul de investitura, cu rezerva acceptarii de catre presedintele Romaniei – ii vom trimite o scrisoare – propunem ca miercuri ora 18:00 sa aiba loc ceremonia de investire a guvernului

joi, ora 9:00 birou permanent la senat cu legea de abilitarea  guvernului de a da ordonante in perioada de vacanta parlamentara, 14:00 -15:00 dezbateri in comisii, 16:00 – 18:00 votul final pe aceasta lege”.

Declaratii CALIN POPESCU TARICEANU:

„Vom convoca Parlamentul spre sfarsitul lunii (ianuarie) pentru a putea vota bugetul cat mai curand”

Declaratii SORIN GRINDEANU:

„Daca se respecta calendarul, in aceea seara (miercuri seara) la ora 21:00 vom face prima sedinta de Guvern.

Vineri speram sa poata fi adoptat proiuectul de lege privind abilitarea Guvernului de a da ordonante

Multumesc celor care m-au sustinut, multumesc PSD.

Suntem deschisi marti dupa-masa, dupa ce vom depune programul de guvernare la Parlament si lista cu strcutura Guvernului sa avem discutii cu UDMR si minoritati.

 Am vazut ca unele partide au spus inca dinainte de a vedea programul de guvernare si lista ca nu voteaza. Nu mi se pare corect”.

UPDATE 3: Daca Guvernul isi va pastra actuala forma si nu vor aparea noi ministere sau nu vor disparea altele, iar coalitia PSD-ALDE decide sa mearga inainte cu echipa pregatita pentru Sevil Shhaideh, prima propunere de prim-ministru, care a fost respinsa de presedintele Iohannis, iata cum ar putea sa arate Guvernul Grindeanu:

Ministerul Justitiei ar fi disputat, potrivit surselor politice si analistilor, de Florin Iordache, seful Camerei Deputatilor in vechiul Parlament, si de Robert Cazanciuc, fost ministru al Justitiei in Guvernul Ponta, ambii membri PSD.

Si la Ministerul Economiei este vehiculat un fost ministru al lui Ponta, Mihai Tudose. Ministru de Interne ar putea deveni vicepresedintele PSD Gabriel Vlase. Vlase a fost considerat unul dintre apropiatii lui Viorel Hrebenciuc, numele sau chiar figurand in dosarul retrocedarilor, unde Hrebenciuc si fiul sau si-au recunoscut vinovatia.

Ministerul Dezvoltarii ar putea ramane in continuare la Vasile Dincu, fostul social-democrat devenit tehnocrat in Guvernul Ciolos. Insa Dincu nu e dat ca sigur pe bursa zvonurilor, “competitorul” sau fiind Marcel Ciolacu, secretar al Camerei Deputatilor si fost viceprimar in Buzau. De Transporturi s-ar putea ocupa Mihai Fifor. Secretar de stat la Interne, el a fost vehiculat in aceste saptamani si ca posibil premier.

Ministerul Educatiei ar urma sa revina ALDE, mai exact lui Sorin Cimpeanu, cel care a mai ocupat aceasta functie si in Guvernul Ponta. Cu toate astea, intr-un interviu recent acordat Ziare.com, Cimpeanu spunea ca, “stiind ce stie acum”, i-ar fi frica sa mai preia sefia ministerului. ALDE ar primi si Ministerul Sanatatii pentru Florian Popa, fostul rector al Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti.

Daca Tariceanu ar urma sa primeasca sefia Senatului in urma intelegerii cu PSD, celalalt presedinte ALDE, Daniel Constantin, ar putea ajunge ministru al Mediului, asta daca nu se va intoarce la portofoliul pe care l-a mai condus, Agricultura. In aceste conditii, Gratiela Gavrilescu, tot de la ALDE, ar putea sa revina in fruntea Mediului, minister pe care l-a mai condus si in guvernarea Ponta.

Ministerul Comunicatiilor ar reveni PSD, mai exact lui Georgian Pop, social-democratul care a fost presedintele comisiei parlamentare de control al SRI. Cultura insa s-ar intoarce la Daniel Barbu, ALDE, cel care a fost fortat in 2013 sa demisioneze de la conducerea acestui minister, dupa ce a spus ca bugetul alocat prevenirii imbolnavirii cu HIV/SIDA este prea mare si ca s-ar putea face mult mai multe festivaluri Shakespeare cu acesti bani. El a starnit din nou furia opiniei publice de curand cand a spus ca meseria de politician e mai riscanta decat misiunea unui soldat in Afganistan.

Ar mai fi Ministerul Sportului, care ar fi preluat de PSD prin Gabriel Petrea, seful tinerilor social-democrati, considerat un apropiat al Ecaterinei Andronescu. Cat despre Ministerul pentru Dialog Social si “Ministerul pentru IMM-uri”, acestea ar fi adjudecate de ALDE, respectiv de Eugen Nicolicea si Florin Jianu.

UPDATE 2: Noul Guvern ar putea fi investit de Parlament pana pe data de 5 ianuarie, conform unui posibil calendar agreat in PSD, conform caruia joia viitoare ar urma sa fie dat votul in plenul reunit al Parlamentului pentru Cabinetul condus de Sorin Grindeanu. Lideri PSD au precizat pentru News.ro ca, urmare a desemnarii lui Sorin Grindeanu pentru functia de premier, pana in 3 ianuarie acesta isi va forma Cabinetul si va definitiva forma programului de guvernare care va fi prezentat Parlamentului, cand ar urma sa aiba loc o noua reuniune a Comitetului Executiv National al PSD, pentru aprobarea componentei Guvernului si a programului.

Tot saptamana viitoare ar urma sa fie convocat si Parlamentul in sesiune extraordinara, pentru ca pe 4 ianuarie sa fie audiati in comisii candidatii propusi la functia de ministru, iar pe 5 ianuarie sa se desfasoare plenul reunit pentru votul de investitura al noului Guvern. La ora transmiterii acestei stiri, au loc discutii pentru stabilirea acestui calendar, care cel mai probabil va fi prezentat in conferinta de presa anuntata de Liviu Dragnea pentru ora 14:00 si la care ar urma sa participe si Sorin Grindeanu.

UPDATE 11.37: Decretul privind desemnarea lui Sorin Grindeanu pentru functia de prim ministru a fost publicat in Monitorul Oficial.

STIRE INITIALA

“Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 30 decembrie a.c., decretul privind desemnarea domnului Sorin Mihai Grindeanu in calitate de candidat la functia de prim-ministru, pentru a cere votul de incredere al Parlamentului asupra programului si listei noului Guvern, potrivit art. 103 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata”anunta Administratia Prezidentiala, intr-un comunicat. 

SORIN GRINDEANU, presedintele Consiliului Judetean Timis si membru PSD, a fost cea de-a doua propunere a coalitiei PSD – ALDE pentru functia de premier, dupa Sevil Shhaideh, propunere respinsa de Klaus Iohannis.

SORIN GRINDEANU a avut joi, la o zi dupa ce a fost propus de PSD-ALDE pentru functia de prim ministru, o scurta intalnire cu seful statului, in urma careia i-a lasat lui Klaus Iohannis “o impresie pozitiva”, au declarat pentru HotNews.ro surse din Administratia Prezidentiala. 

SORN GRINDEANU a fost ministru al Comunicatiilor in guvernul Ponta si este actualul presedinte al Consiliului Judetean Timis. A fost membru in Comisia de control a SRI din Parlament in perioada februarie 2013 – decembrie 2014. A fost deputat PSD de Timis si presedinte al Organizatiei Judetene a PSD Timis si al PSD Timisoara. E nascut la 5 decembrie 1973 in Caransebes. In perioada 2008-2012 a fost viceprimar al Timisoarei.

In 2013, SORIN GRINDEANU a urmat un Program postuniversitar de formare si dezvoltare profesionala in domeniul Stiinte Militare, Informatii si Ordine Publica – Academia Nationala de Informatii. Este absolvent al Universitatii de Vest din Timisoara, Facultatea de Matematica, Sectia Informatica (anul 1997). Este membru PSD din 1996 (pe atunci PDSR). Inainte de a fi viceprimar al Timisoarei, a fost preparator si apoi asistent la Universitatea de Vest Timisoara, Facultatea de Sociologie si Psihologie, si apoi director al Directiei pentru Tineret si Sport din Timis.

Potrivit declaratiei de avere, SORIN GRINDEANU are trei terenuri in judetul Timis. El a creditat cu 20.000 euro si 83.000 de lei firma SC DuoFarm SRL, unde sotia sa este farmacist-diriginte. Are un credit de 44.000 de euro la ING.

CV SORIN GRINDEANU (sursa: Camera Deputatilor):

Studii:

1980 – 1988 Liceul Pedagogic Caransebes – studii generale
1988 – 1992 Liceul Traian Doda Caransebes – studii medii
1992 – 1997 Universitatea de Vest Timisoara, Facultatea de Matematica, Sectia Informatica
1997 – 1998 studii aprofundate, specializarea Baze de Date, Universitatea de Vest Timisoara, Facultatea de Matematica, Sectia informatica
1999 – bursa Tempus pe o perioada de 3 luni la Universitatea Bologna – Italia, in domeniul statistica sociala
2001 – specializari in domeniul : Educatia adultilor la Institutul fur Erwahscnenbildung din Frankfurt – Germania, Universidade de Aveiro, Portugalia, Metropolitan Leeds University, Marea Britanie

Activitate profesionala:

oct. 1998 – oct. 2000 – Preparator la Universitatea de Vest Timisoara, Facultatea de Sociologie si Psihologie
oct. 2000 – dec. 2001 – Asistent la Universitatea de Vest Timisoara, Facultatea de Sociologie si Psihologie
noi. 2001 – ian. 2004  – Director la Directia pentru Tineret si Sport Jud. Timis
ian. 2005 – mar. 2008 – Director general adjunct la Delpack Invest SRL
mar. 2008 – iun. 2008 – Director SC Ahm Smartd SRL
iun. 2008 – prezent     – Viceprimar la Primaria Timisoara

Functii si activitati intr-un partid politic:

noi. 1996 – Membru PDSR
oct. 1998 – Vicepresedinte OT-PDSR Timis
dec. 2001 – Vicepresedinte TSD Timis
oct. 2002 – Membru in Biroul Executiv Judetean al PSD Timis
noi. 2002 – Membru in Consiliul National al TSD
dec. 2003 – Presedinte executiv al Organizatiei Judetene a PSD Timis
apr. 2005 – prezent – Primvicepresedinte al Organizatiei Judetene a PSD Timis,
Presedinte PSD Timisoara

Functii si activitati intr-o organizatie din administratia publica centrala sau locala:

2004 – 2008 – Consilier local la Consiliul Local Timisoara
iun. 2008 – prezent – Viceprimar al municipiului Timisoara

Activitate publicistica, stiintifica, in foruri academice:

“Introducere in informatica sociala”, editura Universitatea de Vest, 2000
“Tehnoredactarea computerizata”, editura Universitatea de Vest, 2002
“Integrala Lebesgue-Radon in raport cu o masura complexa”, editura Ionescu, 2002

Alte activitati:

mar. 2003 – iun. 2003 – participant la Scoala Politica a Tinerilor Social Democrati organizata de Fundatia Friedrich Ebert Timisoara
feb. 2003 – participant la a V-a Conferinta a Consiliilor de Tineret din Grecia – Salonic
mar. 1998 – aug. 1999 – Presedinte al Asociatiei Social-Culturale Timisiensis XXI Timisoara

Sursa foto: presidency