SORIN LAZAR, senator PSD de Iasi, cercetat pentru abuz in serviciu

SORIN LAZAR, senator PSD de Iasi, cercetat pentru abuz in serviciu

Senatorul PSD, SORIN LAZAR, este cercetat de procurori pentru abuz in serviciu. Senatorul a fost primar al comunei Strunga, judetul Iasi, si este cercetat pentru nereguli facute in calitate de primar si ordonator de credite.

SORIN LAZAR este urmarit penal pentru abuz in serviciu, fiind acuzat ca, in perioada in care a fost primar al comunei iesene Straja, a avizat plati nelegale de peste 26.500 de lei pentru sase persoane si premii anuale de aproape 5.000 de lei pentru el si viceprimarul localitatii.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Iasi au inceput urmarirea penala in cazul senatorului Sorin Constantin Lazar, primar al comunei Strunga la data faptelor, pentru abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata.

Potrivit procurorilor, in perioada 2008-2009, Sorin-Constantin Lazar, in calitate de primar si ordonator principal de credite, a dispus, desi nu avea un angajament legal, aprobarea sumei de 10.160 de lei, cu titlul de “onorariu participare la licitatie” catre trei persoane, precum si a sumei de 16.550 de lei catre alte trei persoane, reprezentand “plata lunara zilieri” (12 rate).

Citeste si: Coruptie la ASF: Laura Chitoiu, incercari de a impune OUG – Stenograme

“De asemenea, in aceeasi perioada a mai aprobat, tot nelegal premii anuale, in cuantum de 2.638 lei pentru sine si 2.291 lei pentru viceprimarul comunei, sume achitate la data de 14.01.2009”, se arata in comunicatul DNA.

Sorin Lazar ar fi provocat astfel o paguba patrimoniala de 31.639 de lei comunei Strunga. Procurorii i-au adus la cunostinta vineri lui Sorin Lazar calitatea procesuala si acuzatiile din acest dosar.

Senatorul SORIN LAZAR a declarat, vineri, ca se astepta la acest lucru, intrucat “exista in toata tara astfel de actiuni acum, e practic o linie de actiuni pe aceasta speta”.

Cristian Bodea: Nu poti sa acuzi DNA ca e condus de Basescu, daca n-ai o dovada

“Stiu care este speta, dar nu am nimic de comentat. Ma asteptam intr-un fel, pentru ca ati vazut ca exista in toata tara astfel de actiuni acum, e practic o linie de actiuni pe aceasta speta. Asteptam desfasurarea procedurilor legale in continuare, oricum a fost in urma cu multi ani, in 2008, 2009, cand eram inca primar la Strunga. Asta este acum, orice greseala se plateste. Vom vedea ce se va intampla”, a spus Lazar.

Intr-un alt dosar, senatorul Sorin Lazar a fost condamnat de instanta suprema, in 15 aprilie, la sase luni de inchisoare pentru conflict de interese, intrucat si-a angajat fiul la biroul sau parlamentar. Instanta a dispus amanarea aplicarii pedepsei, cu un termen de supraveghere de doi ani, calculat de la data ramanerii definitive a acestei decizii. Hotararea instantei nu a fost contestata cu apel.

In noiembrie 2011, Agentia Nationala de Integritate a sesizat Parchetul inaltei Curti de Casatie si Justitie sa faca verificari in cazul lui Sorin Lazar, pentru conflict de interese.

Potrivit ANI, senatorul Sorin Lazar a propus angajarea si a avizat contractul individual de munca privind angajarea fiului sau, Mihai Eduard Lazar, in perioada 1 septembrie 2010 – 1 octombrie 2011, in cadrul Biroului Parlamentar – Circumscriptia electorala nr. 24 Iasi. Fiul lui Sorin Lazar ar fi obtinut, in baza acestui contract, 6.434 de lei.