SORIN OPRESCU a anuntat cand se vor termina lucrarile de REABILITARE la ARCUL de TRIUMF

Lucrarile la ARCUL de TRIUMF sunt executate in proportie de 84% si se vor incheia inainte de 1 decembrie, a declarat luni primarul general al Capitalei, SORIN OPRESCU.

“Lucrarile au inceput in ianuarie 2014. Acum sunt executate intr-o proportie de 84%, (…) durata de executie a restaurarii ARCULUI de TRIUMF a fost prelungita, cu acordul finantatorului, din cauza suspendarii de catre Ministerul Culturii a lucrarilor de restaurare a pietrei pe perioada iernii. Lucrarea va fi incheiata inainte de 1 decembrie, astfel incat sa poata fi sarbatorita Ziua Nationala la locul ei obisnuit”, a spus SORIN OPRESCU, cu prilejul redarii Muzeului “Casa Cesianu” circuitului turistic.

CITESTE SI: DNA a RETINUT inca un angajat al PRIMARIEI CAPITALEI care lua MITA 

SORIN OPRESCU a precizat ca in ceea ce priveste ARCUL de TRIUMF se lucreaza la restaurarea fatadelor si a inscriptiilor. “Ma refer la textele de pe fatadele laterale distruse in perioada comunista, care vor fi refacute integral conform imaginii originale. S-au executat basoreliefurile, respectiv medalioanele cu chipurile regale”, a mentionat SORIN OPRESCU.

Lucrarea “Consolidare, reabilitare si conservare Arcul de Triumf” este finantata prin Programul Operational Regional 2007 — 2013. Prioritara a fost consolidarea monumentului, potrivit PMB. S-a utilizat aceeasi procedura ca la sediul vechi al Primariei Capitalei, izolarea antiseismica a bazei cladirii, care consta in decuplarea structurii de vibratiile terenului si introducerea izolatorilor antiseismici. Monumentul devine astfel rezistent la un cutremur de 9 grade pe scara Richter.

CITESTE SI: Scandal intre SORIN OPRESCU si NECULAI ONTANU privind planul de urbanism zonal al Sectorului 2 

In martie 2014 a fost demarata executia si montarea schelei la nivelul picioarelor ARCULUI de TRIUMF pentru efectuarea re-expertizarii componentelor artistice de piatra si prelevarii probelor de laborator cu scopul de a supune spre avizare de catre comisiile de specialitate din cadrul Ministerului Culturii restaurarea acestora.

Sursa foto: adevarul.ro