SORIN OPRESCU: Actiunea Distrigaz Sud Retele este una FORTATA de diverse INTERESE

Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat luni ca decizia Distrigaz Sud Retele de a reduce presiunea la gazele furnizate catre ELCEN este una FORTATA de diverse interese, adaugand ca nu doreste sa nominalizeze direct.

“Resping presiunile de orice fel. Consider ca actiunea Distrigaz Sud Retele este una FORTATA, specifica unor astfel de imprejurari cum ar fi campania electorala pentru alegerea presedintelui Romaniei. Actiunea Distrigaz este una FORTATA de diverse interese. Nu vreau sa nominalizez direct, dar se simte un vant liberal atat in refuzul consilierilor generali PNL–PDL de a vota hotararea legata de fuziunea RADET-ELCEN, de saptamana trecuta, cat si in deciziile celor de la GDF Suez, care in loc sa stea la masa discutiilor, au redus DIRECT presiunea la gazele naturala. Mai mult decat atat, Distrigaz Sud Retele nu a informat cetatenii despre decizia luata, inainte de a reduce presiunea la gaze. Astfel de decizii pun in pericol siguranta cetatenilor”, a spus Oprescu.

Primarul general al Capitalei a adresat si o solicitare “celor care pot trage la raspundere aceste societati (Distrigaz si ELCEN – n.r.): sa vada foarte clar aceste contracte, care au fost incheiate cu ani in urma, pentru ca eu cred si sustin cu tarie ca aici se aplica clauza privind protectia consumatorilor in contractul de concesiune a serviciului de distribuire a gazelor”.

Sorin Oprescu a mai anuntat ca exista posibiltatea ca oamenii sa nu plateasca apa calda din perioada in care a fost oprita, dar inca mai sunt mici probleme in unele zone.

Oprescu a mai aratat ca daca acum este vorba despre apa calda, urmeaza sezonul rece, iar problema reala este cea a caldurii. “Fac apel la toti factorii implicati, mai ales la ELCEN si Distrigaz sa priveasca cu toata responsabilitatea toate aspectele cu impact social, care in ultima instanta se pot repercuta chiar pe ei, ca principali furnizori de materie prima si servicii. Nu am convingerea, cum nu o are nici o buna parte din populatie, ca practicile lor de ani de zile sunt corecte, ca nu spun mai mult. Inteleg sa colaboram, dar nici Primaria Municipiului Bucuresti nu poate la nesfarsit sa suporte consecintele managementului defectuos de la nivelul ELCEN-ului, pentru ca nici nu avem bani si nici nu este corect din punctul de vedere al cetatenilor si al banului public. Avem banii pentru a putea, prin subventii, sa compensam pretul la gigacalorie pana la sfarsitul anului. ELCEN sa-si rezolve datoriile lor in casa. ELCEN a procedat in mod incorect, datoria de 790 de milioane de euro dateaza din 1995 pana in 2008, datoria de baza din ’95 s-a transformat din cauza penalitatilor. ELCEN mentiona aceasta suma la profit neincasat”, a spus Oprescu.

Acesta a mai declarat ca Primaria Capitalei a platit 675 milioane de lei, adica 111 la suta din facturile RADET catre ELCEN din perioada ianuarie-septembrie 2014, reprezentand achiziționarea de 2,8 milioane de gigacalorii. “Primaria si-a facut datoria prin RADET de a plati nu numai consumul, ci si o parte din datorii. Realizarea fuziunii dintre RADET si ELCEN va duce la stingerea datoriei de 790 de milioane de euro. Nu platesc istoria cu banii bucurestenilor, afacerea a fost oneroasa. Sambata, dupa comunicatul GDF Suez, abia dupa 17 ore au pornit masinariile. Nu am crezut vreodata ca o firma care are concesionata reteaua de gaze vine si anunta dupa ce opreste”, a mai spus Oprescu.

El a mai facut apel la toti factorii implicati in rezolvarea situatiei sa privesca cu toata responsabilitatea aceasta problema. “Nu cred ca GDF Suez doreste sa procedeze asa cum procedeaza Gazprom, s-o spuna, nu sa opresca fara avertizare”, a adaugat Oprescu.

Primarul general al Capitalei a mai anuntat ca pe 13 octombrie va fi supusa in Consiliul General al Municipiului Bucuresti fuziunea dintre RADET si ELCEN, iar pentru a trece aceasta hotarare este nevoie de doua treimi din voturi. “Este vorba despre un vot pentru oras si pentru bucuresteni, si nu un vot politic. Ii atentionez pe alesii locali, somez partidele politice din care fac parte, sa lase demagogia si scandalul si sa-si faca datoria fata de cetateni. Si daca consilierii generali, indiferent de culoarea politica, nu voteaza aceasta hotarare, promit ca voi face publica lista alesilor locali care se opun asigurarii unor servicii decente cetatenilor Bucurestiului. Vreau sa-si asume responsabilitatea votului, in nume personal”, a mai spus Oprescu.

Incepand de marti, Distrigaz a limitat cantitatea de gaze livrata catre ELCEN, din cauza unei datorii de 88,86 de milioane de lei, Distrigaz anuntand sambata ca a reluat furnizarea la parametri normali.