SORIN OPRESCU: Bucurestiul este A ZECEA CAPITALA din lume in ceea ce priveste RISCUL SEISMIC

Primarul general al Capitalei, SORIN OPRESCU, a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, ca Bucurestiul este clasat ca fiind A ZECEA CAPITALA, la nivel mondial, in termeni de RISC SEISMIC si prima din Europa in aceasta privinta.

Totodata, Bucurestiul este orasul cu cel mai inalt RISC SEISMIC din Romania. Primarul general al Capitalei a spus ca cea mai grava problema cu care se confrunta orasul Bucuresti este “vulnerabilitatea in fata unui posibil cutremur”.

“Bucurestiul este clasat ca a zecea capitala la nivel mondial, in termeni de risc seismic si capitala cu cea mai mare expunere seismica din Europa. In mod evident, in acest context, orasul Bucuresti concentreaza cel mai inalt risc seismic din Romania”, a declarat SORIN OPRESCU.

Citeste si: SORIN OPRESCU: ARENA NATIONALA poate adaposti pana la 25.000 de SINISTRATI in cazul unei CATRASTROFE

Primarul general a atras atentia ca situatia Bucurestiului este “extrem de serioasa”, insa a afirmat ca nu doreste sa creeze panica, ci sa traga un semnal de alarma asupra importantei problemei.

“Pentru ca desi problema este extrem de grava, trebuie sa recunoastem ca a fost tratata cu multa superficialitate de toate autoritatile: locale, centrale si chiar, imi pare rau s-o spun, de corpul de specialisti. Cate cutremure mai trebuie sa vina ca sa ne trezim la realitate?”, a sustinut edilul Capitalei.

In acest moment, in Capitala sunt 186 cladiri incadrate in clasa I de RISC SEISMIC care prezinta pericol public. Majoritatea cladirilor din aceasta categorie sunt in sectoarele 1, 2 si 3.

Citeste si: CUTREMUR de 4,2 grade, inregistrat in zona VRANCEA

Cele mai multe imobile sunt situate in Centrul Vechi al Capitalei, pe strazile Franceza, Armeneasca, Lipscani, Baratiei, Gabroveni, Blanari, Calea Victoriei si b-dul Magheru.

De asemenea, 184 imobile sunt incadrate in clasa I de RISC SEISMIC, cu risc ridicat de prabusire in caz de cutremur, dar care nu prezinta pericol public.

Alte 307 imobile sunt incadrate in clasa II de RISC SEISMIC, care sub aspectul cutremurului pot suferi degradari structurale majore, iar 86 de imobile sunt incadrate in clasa III de RISC SEISMIC, care sub efectul cutremurului pot prezenta degradari structurale care nu afecteaza semnificativ siguranta structurala.