SORIN OPRESCU: DOBANDA la OBLIGATIUNILE listate de Primaria Capitalei este cea mai buna din tara

Municipiul Bucuresti a lansat OBLIGATIUNI de 2,2 miliarde lei, la o DOBANDA medie de 3,98 la suta in lei, fiind cea mai buna DOBANDA obtinuta de o municipalitate din Romania, bugetul Primariei Capitalei economisind astfel aproximativ patru milioane de lei anual, a declarat marti primarul general SORIN OPRESCU, la Bursa de Valori Bucuresti.

“Foarte important, Capitala Romaniei s-a imprumutat in moneda nationala, fara sa-si mai asume riscul valutar. Concret, in termenii de specialitate, credem ca a fost cea mai mare oferta de obligatiuni municipale din Romania, respectiv 2,2 miliarde lei. Dobanda medie obtinuta de municipalitate este 3,98 la suta, in lei, ceea ce inseamna o economie la bugetul primariei Capitalei de patru milioane lei anual. Ne-am atins un obiectiv strategic: am eliminat riscul valutar. Netezirea varfului de refinantare face sa nu mai avem niciodata un varf de refinantare atat de mare”, a spus SORIN OPRESCU.

Acesta a adaugat ca aproximativ 20 la suta dintre investitori au fost straini si 80 la suta romani. Dintre investitorii romani, cea mai mare pondere au avut-o bancile, cu aproape 40 la suta, urmate de fonduri de investitii, cu 27 la suta, si fonduri de pensii, cu 15 la suta. Totodata, au mai participat institutii financiare internationale si fonduri de asigurari.

Citeste si: Primaria Capitalei va lansa o EMISIUNE DE OBLIGATIUNI in valoare de 2,2 miliarde lei

“Suntem foarte multumiti de interesul investitorilor. Institutiile financiare au demonstrat ca au incredere in puterea orasului Bucuresti, in modul in care este administrat si manageriat, in viziunea si strategia de dezvoltare a orasului. Incet, dar sigur, Bucurestiul devine credibil si performant. Este o satisfactie si o mandrie sa constati ca, prin aceasta emisiune, de acest nivel, ca abordare si tinuta, Bucurestiul se alatura, fara complexe, altor capitale europene. Paris, Praga, Varsovia, de exemplu. Aceste orase emit obligatiuni municipale de asemenea anvergura si tinuta”, a mai spus primarul general al Capitalei.

Transa cu maturitate de trei ani are o dobanda fixa de 2,80 la suta, cel mai avantajos pret obtinut de vreo municipalitate din Romania la o operatiune de acest fel. Transa cu maturitate de cinci ani are o dobanda fixa de 3,58 la suta, cea cu maturitate de sapte ani are o dobanda fixa de 4,43 la suta, iar transa cu maturitate de zece ani are o dobanda fixa de 5,10 la suta. Costul mediu este de 3,98 la suta, in lei, fata de 4,175 la suta cat a fost emisiunea anterioara, cand municipalitatea s-a imprumutat in euro.

Tranzactia a fost intermediata de consortiul condus de Raiffeisen Bank Romania, din care mai face parte BT Securities.

Citeste si: Ratingurile Primariei Capitalei, confirmate de Fitch

“Ne bucuram, si ca lider al consortiului de intermediere al ofertei, si ca bucuresteni, de succesul celei mai mari emisiuni de obligatiuni municipale de pe piata romaneasca. Ca bucuresteni, ne bucuram ca Primaria va plati mai putini bani din taxele platite de contribuabili in contul datoriei orasului si fara risc valutar. (…) Aceasta emisiune de obligatiuni este o premiera pe piata locala, nu numai datorita valorii ofertei, dar si datorita structurii ofertei. Pentru prima oara, in Romania avem instrumente listate la Bucuresti si decontate peste hotare. Posibilitatea decontarii peste hotare a largit baza de investitori care au putut investi in aceasta emisiune, scazand costul pentru municipalitate. Succesul acestei oferte atesta faptul ca piata locala este capabila sa constituie o sursa de finantare, chiar pentru emisiuni mari. Este un moment bun pentru municipalitati sa se imprumute sau sa-si refinanteze datoriile in acest moment al pietei, cu dobanzi scazute”, a declarat Dana Mirela Ionescu, director executiv pentru Investment Banking al Raiffeisen Bank, liderul consortiului care a intermediat oferta.

Emisiunea de OBLIGATIUNI are ca scop refinantarea unei emisiuni anterioare de OBLIGATIUNI in valoare de 500 milioane de euro, care ajunge la maturitate in luna iunie.               

Sursa foto: facebook.com