SORIN OPRESCU: In Bucuresti mai sunt aproximativ 180 de STRAZI NEASFALTATE

APROXIMATIV 180 de strazi au mai ramas NEASFALTATE in Bucuresti, a declarat joi primarul general al Capitalei, SORIN OPRESCU, la verificarea stadiului lucrarilor de realizare a sistemului rutier din zona Bucuresti-Magurele.

“In 2008 erau 23 la suta, 23 la suta insemnau vreo 700, cam in jur de 700, 680, mai avem 180 si s-a terminat in tot Bucurestiul si la periferie. Atentie, sunt si intrarile si strazile scurte de 40, 50 de metri”, a spus Oprescu.

Potrivit edilului-sef, se incearca finalizarea programului anul viitor. “La sfarsitul anului 2008, 23 la suta din numarul total de strazi nu aveau apa si canal (circa 4,5 la suta dintre locuitorii Bucurestiului fiind afectati), in cei sase ani, 2008-2014, reusindu-se ca procentul strazilor «de pamant» (sistem rutier nemodernizat), lipsite de apa si canalizare sa scada de la 23 la suta la 5,2 la suta. Altfel spus, in 2008, tinand cont ca un numar important de cartiere vechi ale Capitalei aveau un grad de acoperire a serviciului de alimentare cu apa si canalizare de numai 45-50 la suta, s-a hotarat demararea unor proiecte de mare anvergura de Primaria Municipiului Bucuresti. Cartierele ce se aflau in aceasta situatie erau: Vatra Noua, Chitila Triaj, Straulesti, Baneasa, Andronache, Ion Creanga, Olimpia, Progresului, Aparatorii Patriei si Giulesti Sarbi”, potrivit unui document al municipalitatii bucurestene.

Citeste si: OPRESCU: Nici CONDUCTELE INTERPLANETARE nu faceau fata la ploile care au fost

Pana in noiembrie 2013, lucrarile propuse la retelele de alimentare cu apa si canalizare au fost finalizate in toate aceste cartiere, realizandu-se investitii ce insumeaza 213 strazi, 67 kilometri de retea publica de alimentare cu apa, 71,39 kilometri de retea publica de canalizare menajera, 6,5 klometri de retea publica de canalizare pluviala si 45,3 kilometri de sistem rutier.

De asemenea, au fost realizate patru statii de preepurare a apelor pluviale, sase statii de pompare a apelor uzate menajere si o statie de pompare a apei potabile.

Valoarea investitiilor se ridica la 338.366.271,4 lei, cu TVA.

Oprescu a mai mentionat ca, daca vremea o va permite, in ianuarie 2015 vor incepe lucrarile la strada Ghidigeni. “Ghidigeniul este principala strada de aici (din zona Bucuresti-Magurele – n.r.) din Sectorul 5, are aproape doi kilometri si a necesitat masuri complexe, care trebuie sa tina cont de cateva particularitati ale zonei, si anume existenta a trei apeducte de importanta vitala pentru alimentarea cu apa a Capitalei, precum si alte trei sisteme de constructii si instalatii de transportare a apei”, a spus edilul, dupa o vizita in zona strazii care face legatura intre Prelungirea Ghencea si Bucuresti-Magurele.

Citeste si: Pericol de inundatii in Bucuresti: Sorin Oprescu a convocat o sedinta de urgenta

Primarul general al Capitalei a adaugat ca proiectul sistemului rutier din zona a fost finalizat, reprezentantii Apei Nova terminand si introducerea canalizarii.

Potrivit lui Oprescu, implementarea proiectului pentru asfaltarea strazii face obiectul unei “ample investitii”, cu costuri estimate la aproximativ 17 milioane de euro, pentru care a fost depusa documentatia necesara co-finantarii din partea UE.

“Proiectul pe aceasta strada e finalizat, banii ii pune deoparte, iar daca vremea ne permite in ianuarie incepem lucrarile si continuam cu toate strazile si intrarile de aici din zona, respectiv cele sase-sapte care au mai ramas si care sunt deopotriva intrari, strazi scurte si prelungiri de strazi”, a mai spus Sorin Oprescu.

La randul sau, reprezentantul constructorului a precizat ca artera Ghidigeni face parte dintr-un pachet de 22 de strazi, din care 19 sunt la “stadiul de asfalt”, iar alte trei, la cel de apa-canal.

Pe de alta parte, edilul-sef a spus ca pentru Prelungirea Ghencea sunt bani pentru exproprieri. “Avem bani, nimic nu ne lipseste. Se estimeaza undeva cred ca la vreo 28, 38, nu e sigura cifra, dar 31 de milioane de euro”, a adaugat Oprescu.