Sorin Oprescu cere adoptarea urgenta a unei Agende Urbane a Uniunii Europene

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a subliniat, in vizita sa la Roma, ca este nevoie de adoptarea urgenta a unei Agende Urbane a Uniunii Europene (UE), cu referire la rolul unic al capitalelor europene de a se constitui in veritabile motoare ale unei dezvoltari sustenabile si multidimensionale.

Cu prilejul participarii miercuri, la Roma, la reuniunea primarilor celor 28 de capitale europene, Oprescu a prezentat cateva dintre propunerile considerate de administratia Bucurestiului drept prioritati in perioada urmatoare: crearea unei baze de date intre capitalele statelor membre cuprinzand cele mai bune practici, permanentizarea dialogului urban prin realizarea unei platforme care sa permita si sa incurajeze implicarea cetatenilor in procesul decizional si promovarea exemplelor de succes si intarirea schimbului de experienta in contextual similitudinii problemelor cu care se confrunta societatea actuala.

Sorin Oprescu s-a referit la rolul unic al capitalelor europene de a se constitui in veritabile motoare ale unei dezvoltari sustenabile si multidimensionale.

Citeste si: Consilierii municipali ai ACL ii solicita premierului VICTOR PONTA sa NU MAI GIREZE actiunile din CGMB

“In lipsa unor strategii globale si unitare coordonate eficient si in consens cu necesitatile si cerintele comunitatilor nu putem vorbi despre cresterea calitatii vietii concitadinilor nostri ale caror interese le reprezentam. Aceste deziderate pot fi atinse numai in contextul adoptarii unei Agende Urbane a Uniunii Europene, iar ea nu poate exista fara participarea directa si nemijlocita a celor 28 de capitale”, a afirmat Sorin Oprescu.

Participantii au remarcat importanta mentinerii dialogului cu noua Comisie Europeana si cu noul comisar pentru politici regionale. Rolul distinct al capitalelor europene in instituirea unei noi abordari a reprezentat o tema serioasa de discutie, participantii reiterand necesitatea asigurarii dreptului capitalelor de a participa nu numai la dialogul tehnic cu Comisia Europeana, ci si la cel politic inainte de adoptarea deciziilor, informeaza PMB.

Primarul Atenei, Yiorgos Kaminis, a declarat ca agenda urbana pusa in discutie nu se mai refera la viitorul capitalelor, ci chiar la cel al Europei, parte a unei lumi cu adevarat globalizate.

“Astazi capitalele europene nu sunt nimic altceva decat lumi in miniatura”, a subliniat edilul-sef al Parisului, Anne Hidalgo.

Reuniunea primarilor celor 28 de capitale europene a fost gazduita de primarul Romei, Ignazio Marino. Tema reuniunii a fost “Dezvoltarea Agendei Urbane a Uniunii Europene” si a reconfirmat sprijinul si implicare pe care isi propun sa le obtina capitalele europene pentru implementarea obiectivelor de dezvoltare cuprinse in strategia Europa 2020, precum si necesitatea instituirii unui cadru formal de dialog intre cele 28 de orase si Comisia Europeana.

La eveniment au participat comisarul european pentru politica regionala si dezvoltare urbana, Johannes Hahn, edilii din Atena, Bratislava, Bruxelles, Helsinki, Lisabona, Luxemburg, Nicosia, Paris, Bucuresti, Sofia, Valetta, Viena, Zagreb, Amsterdam, Berlin, Budapesta, Londra, Ljubljana, Madrid, Praga, Riga, Talin, Vilnius si Varsovia.