Proiectul privind majorarea pretului gigacaloriei in Bucuresti, RETRAS de Oprescu din dezbatere publica

Pretul energiei termice in Bucuresti ar putea creste cu 10,7% pentru consumatori casnici si cu 21,41% pentru non-casnici, arata un proiect de hotarare aflat in dezbatere publica pe site-ul Primariei Capitalei. Primarul General, Sorin Oprescu, a explicat pentru MONDO NEWS ca aceasta majorare se impune ca urmare a cresterii pretului de producere a energiei termice la Elcen, CET Grivita si Vest-Energo si a adaugat ca se analizeaza posibilitatea de subventiona aceasta majorare, astfel incat populatia sa nu fie afectata.

UPDATE 19.49: Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a decis marti sa retraga din dezbatere publica proiectul de hotarare care prevede majorarea pretului la gigacalorie in Bucuresti.

“Dupa analiza hotararii de Consiliu initiata de RADET Bucuresti in urma deciziei nr.3506 a Autoritatii Nationale de Reglementare a Energiei, Primarul General, Sorin Oprescu a decis retragerea din dezbaterea publica a proiectului de HCGMB privind aprobarea tarifelor de transport si distributie a energiei termice livrata prin puncte termice urbane de transport pentru consumatorii cu puncte termice proprii si a preturilor locale medii de facturare a energiei termice pentru consumatorii non-casnici, practicate de RADET Bucuresti”, se arata intr-un comunicat remis presei de reprezentantii Primariei Capitalei.

In text se mai arata ca primarul general al Capitalei a constatat ca proiectul supus dezbaterii publice nu a fost avizat de Autoritatea Publica de Reglementare a Serviciilor Publice, AMRSP, care conform statutului, in conformitate cu art 15, cap 4, din HCGMB 339/2009, reglementeaza “stabilirea si asigurarea aplicarii unor politici de preturi in domeniul serviciilor energetice pentru stimularea echilibrata a productiei, transportului si distributiei energiei”.

De asemenea, in comunicat se mai afirma ca proiectul nu a fost supus unei analize a Consiliului Consultativ, care are in componenta sa specialisti in domeniul energetic.

“Primarul General sustine ca este cu atat mai oportuna reconsiderarea acestui proiect de hotarare de Consiliu, cu cat constituirea Sistemului Integrat de Producere, Transport, Distributie a Energiei Termice (SACET) este in ultima faza”, se mai arata in text.

“Tinand cont ca la ora actuala calendarul unificarii dintre ELCEN si RADET se afla in etapele finale, nu este justificata o discutie despre majorarea tarifului la transportul si distributia energiei termice. In momentul in care va aparea o singura entitate, respectiv Sistemul Integrat de Producere, Transport, Distributie a Energiei Termice (SACET) toate neconconrdantele intre deciziile autoritatilor nationale si ale celor locale vor disparea. Municipalitatea va fi in masura atunci sa controleze tarifele, in beneficiul cetatenilor”, a declarat Oprescu.

Primaria Capitalei mai precizeaza ca la acest moment pretul gigacaloriei este de 341 de lei , din care populatia plateste aproximativ 170 de lei, iar municipalitatea suporta prin subventie de la bugetul local 171,18 lei, adica peste 50 la suta din costul gigacaloriei. Subventia acordata de Primaria Municipiului Bucuresti pentru plata gigacaloriei a fost de 561,4 milioane de lei in anul 2011, de 526,8 milioane de lei in 2012 si de 487 milioane de lei, in anul 2013.

Totodata, Primaria Capitalei precizeaza ca proiectul  privind aprobarea tarifelor de transport si distributie a fost supus dezbaterii publice la propunerea RADET Bucuresti, care pe 14 martie 2014 a primit avizul nr 205480 al Autoritatii Nationale de Reglementare Servicii Comunitare (ANRSC), aviz obligatoriu pentru majorarea tarifelor. RADET a solicitat ANRSC majorarea tarifelor de transport si distributie ca urmare a cresterii tarifelor de productie incepand cu 1 ianuarie 2014, prin decizia nr 3506 din 27.11.2013 a Autoritatii Nationale de Reglementare a Energiei  (ANRE).

“Analizam posibilitatea de a subventiona aceasta majorare. Suntem in discutii cu specialistii pentru a cauta solutii astfel incat populatia din Bucuresti sa nu fie afectata”, ne-a declarat Sorin Oprescu.

Totodata, reprezentantii Primariei Generale au precizat, la solicitarea MONDO NEWS, ca reactualizarea tarifelor de transport si distributie practicate de RADET a fost necesara ca urmare a cresterii preturilor de catre cei trei producatori care deservesc Capitala si au adaugat ca propunerile de majorare a tarifului de transport si distributie au fost avizate de Autoritiatiea Nationala de Reglementare pentru Servicii Comunitare de Utilitati Publice.

Citeste si: Gigacaloria s-ar putea majora anul acesta atat pentru consumatorii casnici, cat si non-casnici. DETALII

“In Municipiul Bucuresti, energia termica este produsa de  catre Elcen, CET Grivita si Vest-Energo si furnizata catre  RADET. RADET achizitioneaza de la cei trei producatori energie termica pentru a asigura caldura si apa calda la consumatorii casnici si non casnici din Municipiul  Bucuresti.

De la 1 ianuarie, prin deciziile ANRE nr. 3506/27.11.2013, 3518/27.11. 2013 si 3513/ 27.11.2013, pretul de producere al energiei termice la cei 3 producatori a crescut. Aceasta crestere a pretului se reflecta direct in tariful de  transport si distributie aplicat de RADET. In aceste conditii a fost necesar sa se reactualizeze si tarifele de transport si distributie practicate de RADET. Propunerile de majorare a tarifului de transport si distributie au fost avizate de Autoritiatiea Nationala de Reglementare pentru Servicii Comunitare de Utilitati Publice”, ne-au declarat reprezentantii Primariei Generale.

Bucurestenii ar putea plati cu 10% mai mult pentru gigacalorie

Tariful pentru transportul si distributia energiei termice in Capitala ar putea creste cu 10,7% pentru consumatori casnici si cu 21,41% pentru non-casnici, potrivit unui proiect de hotarare postat pe site-ul Primariei Generale.

Astfel, proiectul Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) prevede ca tariful pentru consumatorii casnici creste cu 10,7 la suta, respectiv de la 106,24 lei, la 117,61 lei pe gigacalorie, si cu 21,41 la suta, de la 106,24 lei la 128,99 lei pe gigacalorie, pentru consumatorii non-casnici.