Sorin Ovidiu VINTU si-a turnat colegii la Securitate

Sorin Ovidiu Vintu si-a turnat colegii la Securitate

Sorin Ovidiu Vantu a fost turnator la Securitate. In anii ’80, in perioada in care s-a aflat incarcerat la Penitenciarul Bacau pentru delapidare, Sorin Ovidiu Vintu a dat mai multe note informative despre colegii cu care era inchis, noteaza Buna Ziua Iasi, care da si nume ale persoanelor pe care le-a turnat.

Dupa ce a iesit din inchisoare, Sorin Ovidiu Vintu a fost urmarit de Securitate deoarece organiza in casa un club stiintifico – fantastic. Omul de afaceri a fost recrutat de Securitate in inchisoare, pe 26 mai 1983, si a semnat un angajament cu numele de cod “Nus”. Vintu a dat 13 note informative, din care numai trei au fost descoperite. Notele sale au fost apreciate de Securitate, acesta fiind laudat, mai noteaza bzi.ro.

Vintu a declarat despre detinutul Dumitru Tarata ca “este in varsta, fara posibilitati intelectuale deosebite, dar poseda o viclenie nativa, dublata de o mare experienta de viata, prin care a avut nesansa sa treaca (fost detinut politic, fost detinut de drept comun)”. Un alt coleg de inchisoare denuntat a fost Francisc Giurgila, dar si Geo Radulescu.

Citeste si: VINTU, DECLARATIE SOC: FLORIAN COLDEA VA FI CERCETAT PENTRU INTREAGA ACTIVITATE INFRACTIONALA, DUPA CE SE VA DA LEGEA AMNISTIEI

Conform informatiilor din arhiva CNSAS, Sorin Ovidiu Vintu a fost racolat in inchisoare inainte de 89, unde si-a turnat colegii din penitenciar. Dupa ce a fost eliberat, SOV a continuat sa toarne. Si nu numai fosti puscariasi, ci si “burghezi” si “elemente dusmanoase”. Vintu ar fi turnat la Securitate cel putin pina in 1990. Daca a continuat colaborarea si dupa 1990 ramine un mister, intrucit CNSAS nu detine decit arhivele de dinainte de decembrie 1989.

Fostul presedinte Traian Basescu declara, in toamna anului trecut, ca SRI-ul era controlat de Sorin Ovidiu Vantu pe vremea cand era condus de Radu Timofte.

Citeste si: SORIN OVIDIU VINTU, CONDAMNAT LA SASE ANI SI PATRU LUNI DE INCHISOARE IN DOSARUL FNI

“Am gasit un SRI in care Sorin Ovidiu Vantu stia lista cu cei ascultati, iar seful SRI, Dumnezeu sa-l ierte (…) mergea cu masina de la Sorin Ovidiu Vantu.! Pai SRI-ul era controlat de Vantu! Vantu stia tot ce lucreaza SRI-ul, de interes. Mai mult decat atat, Timofte ii punea la dispozitie si informatii din aceasta institutie de securitate nationala, informatii economice: vezi ca ala face aia, vezi ca ala face aia. (…) S-a curatat si acolo, cum s-a curatat si la SRI, cu scoaterea, cu trecerea in rezerva a multor generali (…) Sistemul s-a curatat”.