Sorin Ovidiu Vintu, trimis in judecata pentru spalare de bani

Sorin Ovidiu Vintu a fost trimis in judecata, vineri, pentru spalare de bani. Procurorii au dispus trimiterea in judecata a 10 persoane, printre care Sorin Ovidiu Vintu, Liviu Luca si Octavian Turcan, pentru infractiuni de delapidare si spalare de bani, dosarul fiind instrumentat de DIICOT.

“Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Centrala au dispus trimiterea in judecata a unui numar de 10 persoane – printre care Sorin Ovidiu Vintu, Liviu Luca si Octavian Turcan – urmare a destructurarii unui grup infractional organizat, specializat in savarsirea infractiunilor de delapidare si spalare de bani”, se arata intr-un comunicat de presa al DIICOT.

Faptele retinute in rechizitoriu, potrivit unui comunicat de presa remis la redactie de DIICOT:

In perioada 2005 – 2006, inculpatul Liviu Luca impreuna cu inculpatii Sorin Ovidiu Vintu si Octavian Turcan au initiat si constituit un grup infractional organizat ce a avut ca scop initial obtinerea de fonduri materiale din patrimoniul Asociatiei Salariatilor din SNP Petrom SA, prin delapidarea acesteia, fonduri care in final au fost utilizate chiar in dauna Asociatiei Salariatilor din SNP Petrom SA si implicit a membrilor sai, prin participarea offshore-ului Elbahold Ltd (controlat la acel moment de Sorin Ovidiu Vintu si ulterior de Liviu Luca) la majorarea de capital social al PSV Company SA (fosta Petrom Service SA), participatiile (actiunile) Asociatiei Salariatilor diminuandu-se de la 50% la 25%.

Citeste si: Vintu va sta dupa gratii doi ani. Vezi motivul

Scopul final al grupului infractional initiat si constituit de cei trei inculpati a fost dobandirea controlului total in Adunarea Generala a Actionarilor la PSV Company SA (fosta Petrom Service SA), cu bani din patrimoniul Asociatiei Salariatilor din SNP Petrom SA.

Grupul a fost sprijinit inca de la inceput de Gheorghe Supeala, Ioan Bohalteanu, Nicolae Tanasescu, Elena Petrovici, persoane aflate in Comitetul Director al Asociatiei Salariatilor din SNP Petrom SA, precum si de Zizi Anagnastopol, Emil Nache si Reveica Davidescu, persoane aflate in organele de conducere ale PSV Company SA (fosta Petrom Service SA), apropiati ai inculpatului Liviu Luca, membrii grupului actionand in cadrul acestuia in perioada martie 2005 – septembrie 2006, intr-un mod coordonat pentru indeplinirea scopului final, respectiv dobandirea de catre Liviu Luca si Sorin ovidiu Vintu, prin intermediul societatii de tip offshore – Elbahold Ltd , a majoritatii in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor la PSV Company SA (fosta Petrom Service SA).

Potrivit DIICOT, planul infractional al gruparii s-a derulat in mai multe etape, in care se evidentiaza rolul fiecaruia dintre membrii gruparii:
in prima etapa, Liviu Luca, Elena Petrovici, Gheorghe Supeala, Ioan Bohalteanu, Nicolae Tanasescu, in calitate de membri ai Comitetului Director al Asociatiei Salariatilor din S.N.P. Petrom SA – PETROM, organ decizional conform statului, care detinea 50% din capitalul social al SC PSV Company SA (fosta Petrom Service SA) au aprobat majorarea capitalului social prin emisiunea de noi actiuni.

In cea de a doua etapa, s-a urmarit pe de o parte neexercitarea dreptului de preemtiune de a subscrie actiuni de Asociatia Salariatilor din S.N.P. Petrom SA, iar pe de alta parte crearea unui flux de lichiditati pentru PPSV Company SA (fosta Petrom Service SA), prin creditarea acestei societati, prin patru contracte de imprumut asigurandu-se un plus in activul societatii PSV Company SA (fosta Petrom Service SA) in cuantum de 90 mil. RON.

Tot la acest moment s-a urmarit ca organele de conducere a PSV Company SA (fosta Petrom Service SA) şi ulterior acţionariatul sa incuviinteze participarea unui offshore controlat de inculpatul Vîntu Ovidiu Sorin, ajutat de Turcan Octavian (Wellserv Ltd sau Elbahold Ltd ) la majorarea de capital social.

In cea de a treia etapa, o parte din fondurile pe care Asociatia Salariatilor din S.N.P. Petrom SA – PETROM le imprumutase PSV Company SA (fosta Petrom Service SA) au fost transferate catre Comac Ltd – Cipru si Stonecom Ltd – Cipru, prin achizitia mai multor pachete de parti sociale sau actiuni la mai multe societati comerciale detinute de catre cele doua offshore-uri, care nu aveau legatura cu activitatea de baza a societatii, la preturi supraevaluate.

In cea de-a patra etapa, sumele incasate de Comac Ltd si Stonecom Ltd Ltd. au fost transferate imediat catre Elbahold Ltd – Cipru, care a subscris toate actiunile ramase, reprezentand aproximativ 50% din capitalul social al PSV Company SA (fosta Petrom Service SA).