SORIN ROSCA STANESCU a fost dus la Penitenciarul Rahova. UPDATE

SORIN ROSCA STANESCU a fost condamnat de magistratii Curtii de Apel Bucuresti (CAB), marti, la 2 ani si 4 luni de INCHISOARE cu EXECUTARE in dosarul ROMPETROL. Decizia este DEFINITIVA.

UPDATE ora 19.10: Sorin Rosca Stanescu a ajuns la aceasta ora, cu duba, la Penitenciarul Rahova.

UPDATE 17.27: SORIN ROSCA STANESCU s-a predat la Politie. De la sediul IJP Ilfov, senatorul va fi transferat la Penitenciarul Rahova unde va petrece o perioada de carantina de 21 de zile, timp in care va fi supus testelor obisnuite. La finele perioadei de carantina, SRS va ajunge, cel mai probabil, la Penitenciarul Jilava acolo unde isi va ispasi pedepsa in REGIM SEMIDESCHIS deoarece a re o pedeapsa mai mica de trei ani.

UPDATE 17.10: SORIN ROSCA STANESCU a remis un comunicat presei in care anunta ca a aflat de condamnarea sa definitiva: 

“Mi-am facut bagajele si ma pregatesc de drum. Inainte insa doresc sa le transmit tuturor celor care ma cunosc, dar si cetatenilor care nu ma cunosc cateva ganduri.

In urma cu opt ani am fost implicat in faimosul dosar Rompetrol. Acesta are trei mari capitole. Piata bursiera, creanta Libia si nereguli identificate de procurori privind modul in care a fost organizata societatea. In ceea ce ma priveste, am fost cercetat penal pentru “informatii privilegiate”, de care as fi beneficiat cu ocazia emisiunilor de actiuni Rompetrol. Atunci, am achizitionat actiuni nu la 80 de lei, pretul de la lansare, ci mult mai tarziu, la 120 lei, numarandu-ma printre cele cateva mii de persoane care au cumparat. Mai tarziu, am vandut actiuni nu la pretul cel mai mare la care au ajuns ele, ci la un pret cu o tremie mai mic. In urma cu circa trei ani, magistratul care ne-a judecat ne-a comunicat, verbal si in scris, unora dintre noi, cei implicati in achizitionarea actiunilor pe bursa, ca prezumtiva infractiune s-a prescris. Am fost intrebati daca dorim sa uzam de prescriptie. Toti, inclusiv eu, am declarat ca nu si ca dorim sa ne judecam pana la capat.

In urma cu circa doi ani s-a dat o sentinta de achitare. Conform instantei, eram toti nevinovati. Motivarea a fost redactata abia dupa aproape un an.

In acest an Procuratura a facut apel si am fost din nou judecati. In ceea ce ma priveste, nu am invocat, in niciun fel, prescriptia. Procurorul de instanta a facut-o insa. La termenul la care s-a judecat acest proces la Curtea de Apel, el a cerut instantei ca constate ca faptele s-au prescis. Eu, prin aparatorul meu, am solicitat ca procesul sa se judece, sa se constate ca sunt nevinovat, confirmandu-se astfel decizia primei instante.

Astazi am aflat ca sunt condamnat, astfel incat ma pregatesc pentru a ma duce la penitenciar. Incepand de maine, voi fi dincolo. Si voi incerca sa ma adresez de acolo, cand si cum voi putea, opiniei publice”, spune Sorin Rosca Stanescu in comunicatul de presa.

UPDATE 17.00: SORIN ROSCA STANESCU nu a fost gasit la domiciliul sau din comuna ilfoveana GRUIU, insa surse din cadrul Politiei au anuntat ca acesta le-a comunicat telefonic ca se va preda la sediul IJP ILFOV. 

UPDATE 16.15: SORIN ROSCA STANESCU isi va ispasi condamnarea in REGIM SEMIDESCHIS. In alta ordine de idei, reprezentantii Politiei de la Serviciul Arme si Munitii au ridicat cele doua arme ale senatorului aflate la locuinta sa din Capitala.

Curtea de Apel Bucuresti i-a condamnat definitiv, marti, in DOSARUL ROMPETROL, pe senatorul Sorin Rosca Stanescu la doi ani si patru luni de inchisoare cu executare si pe fostul ministru Sorin Pantis la doi ani si opt luni de inchisoare, tot cu executare.

Sorin Rosca Stanescu era acuzat de utilizare a informatiei privilegiate si de aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat, iar Sorin Pantis, de manipulare a pietei prin tranzactii sau ordine de tranzactionare si de aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat.

Ce sentinte s-au mai dat in dosarul ROMPETROL:

Alexandru Bucsa – sase ani de inchisoare, cu executare

Petrica Grama – 2 ani si 4 luni de inchisoare, cu executare

Iulian Florin Aldea – 5 ani de inchisoare, cu executare

Claudiu Simulescu – 4 ani de inchisoare, cu executare

Gabriela Anghelache – 3 de inchisoare cu suspendare

Elan Albu a fost achitata

De notat ca, in acest dosar, care a inceput in urma cu 8 ani, doua infractiuni de care sunt acuzati Sorin Rosca Stanescu si Sorin Pantis s-au prescris.

CITESTE SI: DOSAR ROMPETROL: Decizia DEFINITIVA a fost amanata pentru 7 octombrie 

In urmatoarele ore, condamnatii din dosarul ROMPETROL vor ajunge in spatele gratiilor. Magistratii trebuie sa trimita decizia pentru a se intocmi mandatele de arestare. Condamnatii se pot preda la orice sectie de politie. Ulterior, ei vor fi dusi la penitenciarul Rahova unde vor sta pentru o perioada in carantina.

In 28 august 2012, Dinu Patriciu a fost achitat de Tribunalul Bucuresti in dosarul Rompetrol, in care procurorii au cerut pedeapsa maxima, de 20 de ani de inchisoare, pentru mai multe infractiuni, printre care delapidare, spalare de bani si manipularea pietei de capital prin tranzactii sau ordine de tranzactionare care ar putea da semnale false sau care induc in eroare in legatura cu cererea, oferta sau pretul instrumentelor financiare si care mentin, prin actiunea uneia sau a mai multor persoane actionand impreuna, pretul unuia sau al mai multor instrumente financiare la un nivel anormal ori artificial.

CITESTE SI: DOSARUL ROMPETROL: CAB a constatat decesul lui Dinu Patriciu, procesul penal ramane 

In luna august 2014, urmarirea penala impotriva lui Dinu Patriciu a incetat in urma decesului omului de afaceri, principalul acuzat din Dosarul ROMPETROL.

In urma deciziilor luate marti de magistratii Curtii de Apel Bucuresti (CAB), dosarul ROMPETROL se inchide la o distanta de opt ani de la inceputul judecarii sale.

Sursa foto: realitatea.net