SORIN STRUTINSKY a fost trimis in judecata de procurorii DNA

Procurorii DNA l-au trimis in judecata, in stare de AREST PREVENTIV, pe omul de afaceri SORIN STRUTINSKY, apropiat al primarului Constantei, RADU MAZARE, si al presedintelui suspendat CJ Constanta, NICUSOR CONSTANTINESCU, pentru mai multe fapte de coruptie, printre care si TRAFIC de INFLUENTA.

Potrivit unui comunicat al DNA remis luni presei, SORIN STRUTINSKY este acuzat de patru infractiuni de TRAFIC de INFLUENTA, dintre care una in forma continuata, instigare la doua infractiuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata si instigare la doua infractiuni de SPALARE a BANILOR, in forma continuata.

DNA precizeaza ca in 2009 SORIN STRUTINSKY a pretins de la un denuntator o suma de bani reprezentand un procentaj de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi incasate de catre firma acestuia, in baza a trei contracte incheiate cu Directia Apelor Dobrogea Litoral.

Procurorii sustin ca, in schimbul banilor, SORIN STRUTINSKY, prevalandu-se de influenta exercitata asupra functionarilor DADL si asupra Ministrului Mediului de la acea vreme, a promis ca ii va determina sa respecte obligatiile contractuale asumate, referitoare la plata pretului catre firma respectiva. Astfel, in perioada 2009 — 2012, SORIN STRUTINSKY a primit de la denuntator suma de aproximativ 1,3 milioane lei, banii fiind virati din conturile bancare ale societatii reprezentate de denuntator, in cele ale firmelor indicate de omul de afaceri, respectiv SC New Home Construct SA, SC Mehmetoglu SRL, SC Nefermin SRL, SC Panel Building System SRL si SC CDS Project. Ulterior, el i-a determinat pe reprezentantii firmelor implicate sa falsifice mai multe contracte, aceste inscrisuri fiind folosite pentru efectuarea platilor corespondente si justificarea acestora in evidentele contabile.

CITESTE SI: Strutinsky a primit peste 2 milioane de euro ca sa intervina pentru plata unor lucrari, sustine DNA

DNA mentioneaza ca, in perioada 2009 — 2013, SORIN STRUTINSKY i-a determinat pe reprezentantii acelorasi societati sa efectueze, in mod repetat, operatiuni comerciale cu caracter fictiv, prin care a transferat sume de bani: peste 465.000 lei, 430.000 lei in patrimoniul SC New Home Construct SA; peste 125.000 lei, 161.000 lei, in patrimoniul SC Mehmetoglu; 40.000 lei, 40.000 lei, 4.000 lei, in patrimoniul SC Panel Building System; aproximativ 15.500 lei, in patrimoniul SC CDS Project; aproape 5.400 lei, in patrimoniul SC Nefermin. In acest mod, banii au fost reintrodusi in circuitul civil, cunoscand ca provin din savarsirea infractiunii de trafic de influenta.

Omul de afaceri SORIN STRUTINSKY este acuzat ca, in 2012, a pretins de la acelasi denuntator o suma de bani reprezentand un procentaj de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi incasate de aceeasi societate, in baza unui contract incheiat cu Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime SA Constanta (extinderea unei dane din portul Constanta).

“In schimbul sumelor de bani pretinse, acesta, prevalandu-se de influenta exercitata asupra functionarilor CN Administratia Porturilor Maritime SA Constanta, a promis ca ii va determina sa respecte obligatiile contractuale asumate, referitoare la plata banilor, in baza contractului. Pe parcursul desfasurarii activitatii infractionale, dupa ce societatea beneficiara a contractului de lucrari a incasat suma de aproximativ 5.000.000 lei, denuntatorul a renegociat, in 11 ianuarie 2015, cu SORIN STRUTINSKY, suma pe care acesta din urma o pretindea, de la 10%, la 8%, respectiv de la suma de 500.000 lei, la 400.000 lei”, se arata in comunicat.

Anchetatorii au mai constatat ca, in 2012, SORIN STRUTINSKY a pretins de la denuntator o suma de bani reprezentand un procentaj de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi incasate de catre aceeasi societate (ca parte a unui consortiu de firme), in temeiul unui contract incheiat cu Compania Nationala Administratia Canalelor Navigabile SA Constanta, respectiv lucrari de intretinere pe Canalul Dunarea — Marea Neagra si pe Canalul Poarta Alba — Midia — Navodari.

CITESTE SI: Omul de afaceri SORIN STRUTINSKY, ARESTAT

“In schimbul sumelor de bani pretinse, SORIN STRUTINSKY, prevalandu-se de influenta exercitata asupra functionarilor Companiei Nationale Administratia Canalelor Navigabile SA Constanta, a promis ca ii va determina sa respecte obligatiile contractuale asumate, referitoare la plata pretului. Consortiul de firme din care facea parte societatea denuntatorului a incasat pretul lucrarilor executate (12.744.039 lei si TVA aferenta de 3.058.569,53 lei), in baza contractului anterior mentionat. Ulterior, in baza pretinderii initiale, Strutinsky a primit de la denuntator, suma de aproape 606.000 lei, banii fiind virati din conturile bancare ale societatii denuntatorului in conturile bancare ale societatilor comerciale indicate de catre cel prim mentionat”, se mai spune in document.

Procurorii au retinut ca SORIN STRUTINSKY a primit, in numerar, si suma 25.000 euro, urmand ca diferenta de incasat — in cuantum de 112.000 lei, sa fie achitata in cursul anului 2015.

De asemenea, in perioada 2013 — 2014, SORIN STRUTINSKY, urmarind obtinerea foloaselor pretinse anterior, ca obiect al infractiunii de trafic de influenta, i-a determinat pe reprezentantii societatilor mentionate sa falsifice mai multe contracte, aceste inscrisuri fiind folosite pentru efectuarea platilor corespondente si justificarea acestora in evidentele contabile ale firmelor. Totodata, el i-a determinat pe reprezentantii societatilor sa efectueze, in mod repetat, operatiuni comerciale cu caracter fictiv, prin care a transferat bani din patrimoniul firmei denuntatorului.

“In cursul anului 2013, acelasi inculpat a pretins suma de aproximativ 1.600.000 euro de la denuntator, reprezentand un procent de 6% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi incasate de catre societatea denuntatorului (parte a unui consortiu), in temeiul unui contract incheiat cu Compania Nationala Administratia Canalelor Navigabile Sa Constanta (modernizare ecluze — echipamente si instalatii). In schimbul sumelor de bani pretinse, SORIN STRUTINSKY, prevalandu-se de influenta exercitata asupra functionarilor C.N. Administratia Canalelor Navigabile S.A. Constanta, a promis ca ii va determina sa respecte obligatiile contractuale asumate, referitoare la plata pretului, fata de consortiul respectiv. In anul 2015, SORIN STRUTINSKY a mai pretins si suma de 202.500 lei (care reprezinta 6% din valoarea facturilor incasate in 2014, in cuantum total de 3.375. 179 lei)”, mai subliniaza sursa citata.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanta, cu propunere de a se mentine masurile preventive si masurile asiguratorii dispuse asupra bunurilor mobile si imobile, in valoare totala de peste 1,3 milioane lei si aproximativ 6.900 euro, proprietatea lui SORIN STRUTINSKY pana la concurenta sumei de aproximativ 1,9 milioane lei.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Serviciului Roman de Informatii (SRI).

Sursa foto: ziua de constanta