SOS Crimeea! Impresii de pe Euromaidan: Ne gandim la razboi, dar poate il vom evita. Cazacii sunt de partea noastra!

SOS Crimeea! Impresii de pe Euromaidan: Un membru al Brigazii I de autoaparare de la Maidan, Vasil, in varsta de 19 ani, sustine ca “nu va exista un razboi, dar daca va exista unul vom castiga”, si ca nu se teme de Rusia, ale carei trupe ocupa Crimeea si se mobilizeaza la frontierele de est ale Ucrainei.

“Nu vrem razboi, dar ne vom lupta. Rusia poate ca este mai puternica (din punct de vedere) militar, dar spiritul nostru este mai puternic”, proclama tanarul inalt si slab, care poarta o uniforma verde si care se afla in Piata Independentei (Maidan) de trei luni.

“Iar cazacii sunt de partea noastra”, spune camaradul sau, Grigori. “Cazacii lupta pana la capat”, adauga el.

Duminica seara, in timp ce referendumul impinge Crimeea in bratele Rusiei, Piata Maidan de la Kiev este maturata de rafale de vant rece care provoaca valuri mici pe suprafata baltilor de apa neagra aparute in pavaj in locurile din care au fost scoase pavele in cursul confruntarilor sangeroase de luna trecuta.

Uite ce va urma dupa referendumul din Crimeea

Peste o suta de persoane stau drept in momentul in care rasuna imnul national – “Gloria si libertatea Ucrainei nu sunt moarte, norocul ne va zambi din nou” – iar multe dintre ele canta impreuna cu corul inregistrat versurile care par, dintr-o data, scrise pentru aceasta ocazie.

In cazul unor evenimente dramatice, se difuzeaza imnul, la orice ora, spune Andrii Potapov, un director artistic la o agentie de publicitate, care a venit in piata impreuna cu prietena lui.

SOS Crimeea

“Suntem pregatiti cu totii sa luptam pentru Crimeea”, spune tanarul. Mai multi prieteni de-ai sai au primit deja foaia de drum. “Mi-e foarte frica de faptul ca il vor chema”, recunoaste prietena lui, care are parul blond si este firava.

Pe podium, un tanar orator care poarta un pulover gri ia cuvantul la microfon. O organizatie, SOS Crimeea, vrea sa-i ajute atat pe compatriotii care parasesc peninsula, cat si pe cei care raman acolo. El invita publicul sa ia coordonatele organizatiei de pe Facebook, inclusiv pe cei care pot sa gazduiasca refugiati acasa .

In fata unui cort mare pe care este inscriptionat numele orasului “Odesa” – majoritatea oraselor si regiunilor din Ucraina sunt reprezentate in acest fel in Maidan -, patru barbati discuta cu insufletire.

“Ne gandim la razboi, dar cu speranta ca-l vom evita”, spune Anatoli Istratov, care poarta o vesta de piele si nu s-a mai barbierit de trei zile. Se afla in piata de trei luni.

“Crimeea? Rusii sunt deja acolo si vor ramane”, crede el.

Pentru a linisti miscarile separatiste proruse din est, “trebuie sa inchidem frontierele si sa ne sprijinim pe NATO”, continua barbatul, in varsta de aproximativ 40 de ani, care se prezinta ca jurist si citeaza din abundenta articole din Constitutie.

Daca noile autoritati ucrainene nu arata ca sunt suficient de ferme, “va trebui sa lansam actiuni radicale de la Maidan”, avertizeaza el.

Camaradul sau Iuri Kondrienko, tot din Odesa, care are fata bronzata si poarta parul lung prins in coada, isi exprima ingrijorarea fata de puterea propagandei rusesti. El afirma ca a revenit dintr-o calatorie la Moscova, Omsk si Tiumen si ca este furios pe posturile ruse de televiziune care “pompeaza minciuni in capetele oamenilor, ne fac fascisti, sustinatori ai lui (Stepan) Bandera”, un lider nationalist controversat care a colaborat cu Germania nazista.

Dar nu crede ca va avea loc un razboi. “Sa spunem «avos» (un cuvant vechi care inseamna «poate va trece»), dar daca trebuie sa ne batem, ne vom bate”, spune Kondrienko.

Foto: nytimes.com