Sova sustine ca PACTUL de COABITARE este NUL conform Codului Civil. Motivul: Basescu si-a inselat partenerul

Sova sustine ca PACTUL de COABITARE este NUL conform Codului Civil. Motivul: Basescu si-a inselat partenerul

Pactul de coabitare intre premier si seful statului a fost denuntat si, din punct de vedere juridic, actul este nul, din moment ce presedintele Traian Basescu a recunoscut public ca si-a inselat partenerul atunci cand a semnat documentul, a declarat, joi, purtatorul de cuvant al PSD, Dan Sova.

“Strict juridic, nulitatea absoluta a unui act juridic are mai multe cauze in Codul civil, intre care si inselaciunea. E reglementare in Codul civil. Cand vii si declari public ca ai inselat partenerul, ca l-ai pacalit, Codul civil ne spune ca actul este lovit de nulitate absoluta. Ceea ce a facut premierul Ponta a fost sa-i aduca la cunostinta domnului Basescu ca, recunoscand si clamand public inselaciunea, pactul si-a incetat efectele pentru ca este nul absolut”, a spus Dan Sova.

Citeste si: 
VICTOR PONTA: Orice relatie cu TRAIAN BASESCU ca persoana INCETEAZA

Purtatorul de cuvant al PSD a precizat ca prin denuntarea pactului de coabitare relatiile institutionale intre Executiv si Presedintie nu vor fi afectate, insa, va avea de suferit relatia premierului Victor Ponta cu presedintele Traian Basescu.

“Politic, cand vii si spui ca ai pacalit pe cineva la incheierea unui act, continuitatea acelui act ar fi lipsita de logica. Efectele — in raport intern, constitutional, raporturile dintre Guvern si Presedintie nu vor fi afectate de disparitia acestui pact. Fireste ca vor fi afectate relatiile directe dintre premier si presedinte. Daca afli, dupa doi ani, ca cineva a semnat un act in bataia de joc, inseland si pe tine si partenerii externi, normal ca relatiile sunt dificil de continuat”, a explicat social-democratul.

Sova a subliniat, de asemenea, si faptul ca vor exista repercusiuni la nivel international, dar acestea il vor viza numai pe presedintele Traian Basescu.

Citeste si: CRISTIAN DIACONESCU: Ponta NU POATE sa rupa pactul de coabitare

Acesta a tinut sa intareasca faptul ca, la momentul semnarii pactului de coabitare, documentul era necesar pentru a crea, pe plan extern, imaginea de stabilitate si seriozitate in Romania.

“Pactul trebuia mentinut (…) fiindca era un element de credibilitate. Dupa confruntarea fara precedent de pe scena politica trebuia transmis, in noua guvernare, un mesaj de stabilitate, de seriozitate si ca institutiile pot colabora intre ele dincolo de simpatii sau antipatii. Astfel, pactul si-a indeplinit rolul de a crea imaginea de seriozitate si de stabilitate in Romania. Prin ruperea pactului, partenerii externi vor constata ca elementul de stabilitate este dat de catre premier si Guvern, iar presedintele este cel care minte”, a afirmat Dan Sova, care a adaugat ca, in opinia sa, este de asteptat sa se faca o informare cu privire la incetarea pactului de coabitare si catre partenerii internationali.

Intrebat daca desemnarea sefilor parchetelor s-a realizat in baza pactului de coabitare, Sova a explicat ca procedurile au fost cele impuse de lege.

“Numirile sefilor s-au facut in temeiul legii, nu in baza pactului de coabitare. Pactul spunea sa respecti legea la numirea procurorilor. S-a respectat si s-au facut si proceduri suplimentare pentru asigura transparenta si pentru a risipi orice indoiala cu privire la modalitatea de desemnare a sefilor parchetelor”, a conchis acesta.