SPANIA a AUTORIZAT o PREZENTA MILITARA PERMANENTA a SUA

Guvernul de la Madrid a autorizat vineri stationarea permanenta a 2.200 de soldati americani la baza militara de la Moron de la Frontera, in sudul Spaniei, misiunea acestui dispozitiv fiind sa raspunda situatiilor de criza din Africa, transmite AFP.

Statele Unite au deja in aceasta baza, situata in apropiere de Sevilla, o forta provizorie de reactie rapida formata din 800 de soldati. Aceasta forta a fost desfasurata dupa atacul din anul 2012 asupra consulatului american de la Benghazi (Libia).

Potrivit guvernului spaniol, acest dispozitiv, denumit in terminologia Pentagonului ‘Special Purpose Marine Air-Ground Task Force Crisis Response’, are ca misiune principala consolidarea securitatii misiunilor diplomatice americane din Africa, recuperarea militarilor americani aflati in dificultate, evacuarea civililor si interventia rapida in conflicte sau crize umanitare.

Baza americana din sudul Spaniei va dispune si de unitati de sprijin, inclusiv un detasament aerian ce va avea in dotare avioane de transport MV-22 Ospreys.

Statele Unite au mai folosit in perioada postbelica aceste instalatii militare din apropiere de Sevilla, precum si baza aeronavala de la Rota.

Acordul pentru desfasurarea celor 2.200 de militari americani urmeaza sa fie semnat luni, in timpul vizitei pe care seful diplomatiei americane, John Kerry, o va efectua in Spania.

Sursa foto www.militar.infomondo.ro