Spania. Câți ani de închisoare vor primi liderii separatiștilor catalani

Curtea Supremă a Spaniei plănuiește să îi condamne pe liderii separatiștilor catalani la un maximum de 15 ani de închisoare pentru încercarea din 2017 de a proclama independenţa Cataloniei, relatează Reuters, citând surse judiciare.

Unii dintre liderii catalani care sunt judecați vor fi găsiți de utilizare necorespunzătoare a fondurilor publice, dar nu de rebeliune, potrivit sursei Reuters. Verdictul este așteptat să fie făcut public săptămâna viitoare, cel mai probabil luni.

Catalonia a organizat în 2017 un referendum privind independenţa faţă de Spania. Plebiscitul, care a avut rezultat proindependenţă, nu a fost aprobat de Curtea Constituţională din Spania. Parlamentul catalan a proclamat independenţa, dar a suspendat decizia. Liderii UE au pledat pentru soluţionarea crizei prin dialog.

Carles Puigdemont (foto), fostul premier al Cataloniei, se află în exil în Belgia. În iulie 2018, Spania a renunţat la mandatele europene de arestare emise pentru Carles Puigdemont şi pentru alţi lideri catalani aflaţi în străinătate. Carles Puigdemont a fost ales eurodeputat în mai 2019, dar situaţia sa rămâne incertă, întrucât mandatul trebuie validat de autorităţile spaniole. Pentru validarea mandatului, Carles Puigdemont ar trebui să meargă în Spania, unde riscă să fie arestat.
 
Sursa foto: 20minutos.es