Spania: Executivul CATALAN a renuntat la REFERENDUMUL programat pentru 9 noiembrie

Executivul catalan a decis sa renunte la REFERENDUMUL privind INDEPENDENTA Cataloniei, programat pentru 9 noiembrie si apreciat drept neconstitutional de catre Madrid, a anuntat luni seara liderul unuia dintre partidele implicate in desfasurarea acestei consultari.

“Guvernul a constatat ca PLEBISCITUL nu poate avea loc”, a declarat pentru jurnalisti Joan Herrera, liderul Iniciativa per Catalunya, la finalul unei reuniuni intre partidele favorabile desfasurarii refendumului si Executivul catalan.

Citeste si: SPANIA: PROTESTE VIOLENTE LA MADRID, ZECI DE OAMENI AU FOST RANITI, CEL PUTIN DOUA PERSOANE ARESTATE

Un membru al Executivului catalan a sugerat luni posibilitatea amanarii REFERENDUMULUI programat pentru 9 noiembrie, in contextul in care aceasta consultare este vizata de o interdictie provizorie a Tribunalului constitutional.

“Catalonia este hotarata sa-si exprime dorinta pe cale legala si pasnica (…). Vom reusi sa facem aceasta pe 9 noiembrie sau la o data ulterioara”, a declarat in cursul dupa-amiezii pentru jurnalisti, la Barcelona, Felip Puig, un membru al Executivului regional condus de nationalistul Artur Mas.

La inceputul lui octombrie, Fancesc Homs, un purtator de cuvant al Executivului catalan, a sugerat ca acesta ar trebui sa decida cel tarziu pana la 15 octombrie daca REFERENDUMUL este mentinut in pofida interdictiei provizorii a Tribunalului constitutional.

Spre deosebire de Guvernul britanic, care a autorizat desfasurarea REFERENDUMULUI privind INDEPENDENTA Scotiei, ai carei locuitori s-au pronuntat in cele din urma la 18 septembrie pentru ramanerea in componenta Marii Britanii, Madridul se opune cu fermitate organizarii unei astfel de consultari in Catalonia.

Citeste si: GUVERNUL DE LA MADRID VREA SE DECLARE ILEGAL REFERENDUMUL REFERITOR LA INDEPENDENTA CATALUNIEI

Potrivit Guvernului conservator, aceasta regiune din nord-estul Spaniei cu un spirit identitar puternic nu poate sa se pronunte de una singura asupra unei eventuale succesiuni, Constitutia prevazand ca problemele de suveranitate nationala sa intruneasca acordul intregii populatii spaniole.

Sursa foto: ziare.rnews.ro