Spania: Frauda la Casa Regala

Un tribunal din Mallorca a pus sechestru pe o vila de lux si alte 15 proprietati ale ginerelui regelui Spaniei, Inaki Urdangarin (foto), implicat intr-un caz de coruptie.

Curtea investigheaza acuzatiile conform carora Urdangarin, fost campion olimpic la handbal, si fostul sau partener de afaceri, Diego Torres, au deturnat 6 milioane de euro din fonduri publice, cu ajutorul unor facturi false si deconturi pentru servicii fictive, scrie Yahoo News.

Banii au fost plasati intr-un institut non-profit care organiza evenimente sportive, pe care Urdangarin l-a condus din 2004 pana in 2006, si in care sotia sa, printesa Cristina, a fost membru al Consiliului de Administratie.

Intr-un alt dosar, judecatorul care conduce ancheta, Jose Castro, a cerut fiscului spaniol sa cerceteze si situatia financiara a printesei Cristina, fiica cea mica a regelui Spaniei.

Cei trei au negat acuzatiile si inca nu au fost pusi sub acuzare. Casa regala l-a scos insa pe Urdangarin din toate functiile oficiale, de cand scandalul a izbucnit la sfarsitul lui 2011.

Afacerea a dus la scaderea popularitatii Casei Regale la cele mai joase cote in cei 40 de ani de cand Juan Carlos e seful statului spaniol, atragand atentia asupra monarhiei intr-o perioada in care Spania se zbate de 5 ani intr-o puternica criza economica.

Sursa foto: telegraph.co.uk