SPITALELE primesc o noua LOVITURA: Peste 4.000 de ASISTENTE MEDICALE, fortate sa iasa la PENSIE

Unitatile sanitare publice primesc prin reducerea varstei de pensionare a ASISTENTELOR MEDICALE, prevazuta de Legea nr. 53/2014, o puternica LOVITURA, care amplifica deficitul de personal si slabeste si mai mult capacitatea acestora de acordare a serviciilor medicale, se arata intr-un comunicat al Federatiei “Solidaritatea Sanitara” din Romania.  

Potrivit surselor citate, reducerea varstei de pensionare de la 65 de ani la 59 de ani si zece luni forteaza iesirea la PENSIE a peste 4.000 de ASISTENTE MEDICALE din sectorul sanitar public. In aceasta situatie se afla o intreaga generatie de ASISTENTE MEDICALE, respectiv cele nascute in perioada 1950-1954.

“Modificarea prevederilor legale a constituit o surpriza neplacuta atat pentru Ministerul Sanatatii cat si pentru managerii unitatilor sanitare publice, acestia neavand timp sa pregateasca o strategie de inlocuire a asistentelor ce urmeaza a fi pensionate. Impactul negativ este accentuat atat de faptul ca, in contextul legal actual, majoritatea posturilor celor ce pleaca ar trebui sa fie blocate cat si de faptul ca odata cu plecarea acestei generatii se pierde si intreaga experienta profesionala acumulata de salariate. Mai mult decat atat, in conditiile in care angajarile in spitale au fost blocate in ultimii ani, se rateaza si transferul firesc de experienta de la o generatie la alta, calitatea serviciilor medicale fiind astfel profund afectata”, se spune in comunicat.

Citeste si: Medicii si asistentele din Romania, cei mai cautati specialisti in Marea Britanie

Federatia “Solidaritatea Sanitara” din Romania solicita Ministerului Sanatatii interventia “de urgenta” pentru remedierea acestei situatii, principala masura constituind-o, in opinia organizatiei, prelungirea activitatii ASISTENTELOR MEDICALE aflate in aceasta situatie pana la angajarea personalului care ar trebui sa le inlocuiasca.

“De asemenea, am solicitat Ministerului Sanatatii sa initieze modificarea varstei de pensionare a ASISTENTELOR MEDICALE/ASISTENTILOR MEDICALI in sensul in care acestea sa poata opta intre varsta standard de pensionare (cea prevazuta de Legea nr. 263/2010) si 65 de ani. Consideram astfel ca varsta standard de pensionare de 65 de ani pentru ASISTENTELE MEDICALE/ASISTENTII MEDICALI nu trebuie sa fie obligatorie, ci optionala”, se mai arata in text. 

Sursa foto: adevarul.ro