SPORURI pentru angajatii MAI care lucreaza in ZILELE LIBERE

Angajatii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) vor primi, din 2015, SPORURI de 75 la suta pentru orele muncite in zilele declarate nelucratoare, potrivit unui ordin de ministru pus in dezbatere publica pe site-ul institutiei.

Ordinul supus dezbaterii publice reglementeaza conditiile de acordare, in 2015, pentru personalul MAI a majorarii salariale prevazute de art.13 alin. (5) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 103/2013 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2014.

Astfel, angajatii Ministerului Afacerilor Interne, indiferent daca fac parte din personalul civil sau militar, vor primi o compensatie de 75 la suta din salariul pentru o zi de lucru, pentru fiecare zi de weekend sau sarbatoare legala lucrata.

Citeste si: GUVERNUL “INGHEATA” SALARIILE BUGETARILOR. Mici cresteri doar in Educatie si Sanatate

In cazul in care, prin natura meseriei, angajatul MAI este obligat sa vina la lucru intr-o zi declarata prin lege ca fiind libera, acestuia i se plateste in plus atat ziua lucrata, cat si sporul de 75 la suta.

Potrivit oficialilor MAI, odata cu intrarea in vigoare a acestui ordin, angajatii ministerului vor primi SPORUL indiferent daca ziua de sarbatoare lucrata este “recuperata” cu o zi libera la o alta data.

Astfel, daca pentru ziua de sarbatoare ori de weekend lucrata angajatul a beneficiat sau va beneficia de o zi libera, el va primi numai SPORUL de 75 la suta.

Reprezentantii sindicatelor care apara drepturile politistilor sustin ca SPORUL de 75 la suta reprezinta un drept legal.

“Ziua libera oferita in compensatie pentru o zi muncita in weekend sau cu ocazia unei sarbatori legale nu este de ajuns. Sporul reprezinta ceva in plus fata de compensatie. Inainte, pentru o astfel de zi lucrata, angajatii primeau doua zile libere”, a declarat presedintele Prolex, Vasile Lincu, citat de Mediafax.

Lincu a mai spus ca, in conditiile actuale, cand MAI are deficit de personal, ar fi fost imposibil ca pentru o zi lucrata un angajat sa primeasca doua libere. Din acest motiv, la presiunea sidicatelor, s-a stabilit ca cea de-a doua zi sa fie platita cu 75 la suta din valoarea unei zile lucrate.

Sursa foto: gandul.info