Spotul “USL Traieste”, interzis de CNA la finalul campaniei pentru alegerile europarlamentare – VIDEO

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a decis, joi, interzicerea de la difuzare a spotului TV “USL traieste”, motivand ca acesta incalca reglementarile din audiovizual referitoare la informarea corecta a publicului, transmite Mediafax.

Decizia CNA, luata pe ultima suta de metri a campaniei pentru alegerile europarlamentare, a fost luata cu sase voturi pentru si trei impotriva, dupa discutii despre temeiul legal al unei astfel de masuri. 

Intrarea in legalitate a spotului – difuzat de mai multe posturi, inclusiv Antena 3 si B1 TV – a fost votata de membrii CNA Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Valentin Jucan, Lorand Turos, Viorel-Vasile Buda si Cristina Trepcea, in timp ce membrii CNA Monica Gubernat, Rasvan Popescu si Radu Calin Cristea au votat impotriva. 

Citeste si: BEJ Braila a admis cererea PNL si a dispus inlaturarea afiselor electorale cu insemnele USL

Radu Calin Cristea a spus, potrivit Mediafax, ca pentru desfiintarea unei aliante politice trebuie sa existe o plangere la tribunal: “Tribunalul sa puna pe rol aceasta situatie si sa constate ca USL nu mai exista ca alianta politica si, in baza acestei sentinte definitive a tribunalului, intr-adevar alianta din punct de vedere juridic sa fie denuntata, sa fie validata inexistenta ei”.

Rasvan Popescu a cerut in sedinta sa se vizioneze un alt spot, “USL nu mai traieste”, dar Narcisa Iorga a precizat ca acel clip exista pe o retea de socializare si a fost preluat de televiziuni in dezbaterile electorale, nefiind difuzat ca spot separat.

Narcisa Iorga: “Au existat nenumarate interventii ale presedintelui PNL, Crin Antonescu, prin care spune ca aceasta sintagma (“USL traieste”, n.r.) este o minciuna (…) Daca, asa cum spunea Radu Calin Cristea, o parte spune ca a murit si o parte spune ca traieste si domnia sa merge pe ce spune legea, anume ca nu s-a desfiintat USL, eu spun ca merg pe ce spune o parte dintr-o alianta (…) Este o informatie falsa, transmisa prin intermediul unui spot publicitar politic, care trebuie sa intre in legalitate incepand de astazi (joi, n.r.), avand in vedere ca mai sunt trei zile de campanie”.

BEJ Sibiu a admis plangerea privind sloganurile de campanie ale PSD-UNPR-PC