Spune ”Nu!” cersetoriei in Sectorul 6, prima zi de campanie

In prima zi a campaniei anticersetorie, echipele mixte ale Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 6 si Directiei Politiei Locale Sector 6 au identificat, in zona Lujerului, un copil in varsta de trei ani care era folosit la cersit de catre tatal sau. Copilul, care se afla intr-o stare precara, murdar, imbracat neadecvat pentru anotimpul geros, a fost integrat intr-un centru de protectie speciala, urmand ca, in baza probelor, sa se solicite decaderea parintilor din drepturile parintesti.

Cazul era monitorizat de asistentii sociali de mai mult timp, situatia copilului fiind semnalata de mai multi cetateni, ieri reusindu-se preluarea copilului si instituirea unei masuri de protectie speciala.

La initiativa Primariei Sectorului 6, in perioada 5 – 19 decembrie 2013 se desfasoara o campanie de combatere a fenomenului cersetoriei si efectelor negative ale acestuia asupra comunitatii. Sub sloganul “Ajuta-i cu adevarat! Spune “NU” cersetoriei!”, campania isi propune sa sensibilizeze opinia publica si sa aduca la cunostinta locuitorilor sectorului aspectele ascunse ale acestui fenomen care tinde sa ia amploare in perioada sarbatorilor de iarna.

Sprijiniti de echipaje ale politiei nationale si locale, asistentii sociali ai DGASPC Sector 6, alaturi de voluntari, se vor afla in zonele cele mai frecventate de cersetori pentru a imparti materiale informative si pentru a sta de vorba cu cetatenii. Cu sprijinul acelorasi structuri, cersetorii aflati pe strada vor fi identificati iar, in cazul minorilor, vor fi adoptate masuri de protectie speciala.

Actiunile se desfasoara in intervalul orar 16.00 – 17.00 in intersectiile Plaza, Cora-Lujerului, Piata Crangasi, APACA, Razoare si Piata Gorjului, acolo unde vor fi amplasate si bannere cu mesaje anticersetorie.
Cetatenii care observa persoane care cersesc pe raza sectorului sunt rugati sa sune la numarul de telefon 0731624849. O echipa va interveni de urgenta pentru a opri exploatarea copiilor si persoanelor neajutorate prin integrarea lor in programe sociale specifice. 

Studiile arata ca, de cele mai multe ori, banii câstigati de cersesetori sunt utilizati, nu de persoana care apeleaza la mila cetatenilor sau de familia acestuia, ci de terte persoane care coordoneaza si profita de pe urma retelelor de cersetori.