Sri Lanka. Bilanțul atacurilor sângeroase a ajuns la cel puțin 359 de morți și 400 de răniți! Au fost arestate 60 de persoane

Mai multe explozii au lovit, în duminica Paștelui catolic, trei biserici și trei hoteluri din Sri Lanka, au confirmat surse din poliție. Cel puțin 138 de oameni au murit și nu mai puțin de 400 au fost răniți, potrivit ultimului bilanț citat de Reuters. Este cel mai sângeros atac după o perioadă de acalmie care a urmat războiului civil de acum 10 ani.

Update 6: Potrivit unui nou bilanţ difuzat  miercuri de poliţie şi citat de DPA, numărul morţilor a ajuns la 359, după ce mulţi dintre răniţi au decedat ca urmare a rănilor. Alţi peste 400 de răniţi se află în continuare în spital, dintre care unii în stare critică. Ministerul de Externe srilankez a indicat că 34 de străini au fost identificaţi printre cei ucişi, iar alţi 14 sunt încă necunoscuţi. 

Miercuri, urmează să aibă loc, în condiţii stricte de securitate, funeraliile multora dintre cei care şi-au pierdut viaţa din cauza atentatelor. Conform poliţiei, alte 18 persoane au fost arestate între timp noaptea trecută în legătură cu atacurile sângeroase, sporind la 60 numărul total al celor reţinuţi. 

Update 5: ISIS și-a asumat, marți, responsabilitatea pentru atacurile cu bombă din Sri Lanka, în urma cărora au murit peste 300 persoane. Gruparea extremistă Statul Islamic a spus că au fost vizați locuitorii țărilor care-și bombardează teritoriile și creștinii. Cu toate acestea, teroriștii nu au adus nicio dovadă, conform Independent.

Update 4: Oficial, marți este considerată zi de doliu, iar autoritățile au planificat să pună la curent diplomații străini și să primească asistență din partea FBI și a altor agenții de strângere de informații, după ce oficialii au dezvăluit luni că au fost primite avertismente legate de posibilitatea unui atac, cu o săptămână înaintea tragediei. 

Numărul victimelor a ajuns la 310, potrivit purtătorului de cuvânt din partea poliției, Ruwan Gunasekara.  În Sri Lanka a fost declarată stare de urgență, iar poliția a arestat 40 de suspecți, printre care șoferul presupusului autovehicul folosit de atacatori duminică și proprietarul casei în care câțiva dintre ei locuiau, relatează AP News.

Update 3: Autoritățile din Sri Lanka anunță, luni, că 290 de persoane au murit și cel puțin 500 au fost rănite în urma exploziilor care au vizat cinci hoteluri și trei biserici din oraşele Colombo, Negombo şi Batticaloa, scrie Mediafax, citând BBC. 

Potrivit autorităților locale, 24 de persoane au fost arestate până acum în acest caz. Poliția din Sri Lanka a anunțat că zeci de cetățeni străini se numără printre victime.  Şeful Poliţiei din Sri Lanka, Pujuth Jayasundara, lansase un avertisment în urmă cu zece zile, semnalând că mişcarea islamistă NTJ (National Thowheeth Jama’ath) plănuia comiterea unor atacuri teroriste sinucigaşe. 

Preşedintele Maithripala Sirisena s-a declarat „şocat” de explozii, cerând o investigaţie urgentă. Premierul Ranil Wickremesinghe a condamnat vehement comiterea unor „atacuri laşe” şi a lansat un apel la unitate. 

Dar sursele din poliție au declarat pentru AFP că suspecții sunt deținuti în două locații din și în apropiere de Colombo. Toți aparțin aceluiași grup radical, potrivit acelorași surse. Cel puțin două dintre cele opt atacuri au fost efectuate de atentatori sinucigași, a declarat poliția. Trei polițiști au fost uciși când un alt atentator sinucigaș s-a aruncat în aer în timpul unui raid al poliției într-o casă unde se aflau unii dintre suspecți.

Update 2: Cei opt elevi pentru care MAE a activat Celula de Criză în urma atentatelor din Sri Lanka sunt de la Colegiul „Costache Negruzzi” din Iași. Sindicaliștii din educație au transmis, duminică seara, că aceștia sunt în siguranță și vor reveni în țară imediat ce va fi posibil, relatează Mediafax.

”Copiii aflați în Sri Lanka sunt elevii Colegiului Costache Negruzzi din Iași (8 elevi din clasele a X-a și a XI-a). Aceștia sunt în siguranță și vor reveni în România cu prima cursă aeriană posibilă!”, a anunțat Uniunea Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar (USLIP) Iași, duminică seara.

MAE a activat Celula de Criză în urma atentatelor din Sri Lanka, în atenția acesteia aflându-se opt elevi de la un liceu din Iași, care fac un schimb de experiență la o unitate de învățământ din Sri Lanka, dar și două familii de cetățeni români aflate în vacanță în această țară.
 
”Având în vedere numărul semnificativ de victime raportat de mass-media locală, din dispoziția ministrului afacerilor externe, în dimineața zilei de 21.04.2019 a fost activată Celula de Criză a MAE. Conform datelor preliminare obținute de la Ambasada României la Colombo, în cursul zilei curente, în capitala srilankeză, au avut loc opt atentate teroriste cu bombă, la trei biserici catolice, trei hoteluri frecventate de cetățeni străini și două locuri publice (dintre care unul la Grădina Zoologică). Imediat după semnalarea incidentelor, reprezentanții misiunii diplomatice române au întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile locale, în vederea obținerii unor informații cu privire la existența unor cetățeni români printre persoanele afectate”, se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Update: Bilanțul deceselor în Sri Lanla a crescut la 207, iar numărul persoanelor rănite a ajuns la 450, a declarat un purtător de cuvânt al Poliției, relatează Reuters. Polția ar fi arestat șapte persoane în timpul unui raid într-o casă din Colombo. O persoană de cetățenie olandeză se află printre persoanele decedate în atacuri.

Citește și: TEODOR MELEȘCANU: UN GRUP DE OPT COPII ROMÂNI SE AFLĂ ÎN SRI LANKA. Care este situația lor

Update: Cel puțin 160 de oameni au murit, dintre care 35 sunt străini, potrivit ultimului bilanț citat de AFP. Papa Francisc a condamnat vehement atentatele comise duminică în Sri Lanka, exprimând, cu ocazia Paştelui catolic, solidaritate cu membrii comunităţii creştine din această ţară. Un kamikaze a omorât trei polițiști, aruncându-se în aer într-o clădire dintr-o suburbie din nordul capitalei, în cea de-a opta explozie.

Premierul Ranil Wickremesinghe a convocat o reuniune de urgență a consiliului de securitate. Hotelurile și una dintre biserici sunt situate în capitala Colombo. Cea de-a doua biserică lovită de explozii este situată în Negombo, la nord de capitală. Biserica Sfântul Sebastian din Negombo a cerut ajutor pe Facebook și a publicat poze după explozie, în care se pot observa pete de sânge pe podea. Deocamdată nimeni nu a revendicat atacul. 

Printre morți se află cel puțin nouă turiști străini.

Sursa video: youtube