SRI: Se constata o relativa crestere a profilului tarii noastre ca posibila tinta a unor atacuri

Pe site-ul Camerei Deputatilor a fost publicat Raportul privind activitatea desfasurata de Serviciul Roman de Informatii pe 2014, documentul fiind unul neclasificat.

Acest Raport a fost dezbatut de Comisia parlamentara de control a SRI, urmand a se stabili o data la care acesta sa fie dezbatut in plenul Parlamentului.

Documentul trece in revista principalele coordonate ale activitatii derulate de SRI anul trecut, prezentand detalii despre masurile specifice de prevenire luate de institutie, cat si masurile privind informarea si sesizarea organelor de cercetare si urmarire penala.

Raportul activitatii SRI pe 2014 poate fi consultat integral pe site-ul Camerei Deputatilor – AICI

Din acest raport reiese faptul ca “SRI nu s-a confruntat in 2014 cu surprize strategice”, in pofida situatiilor complexe care au avut loc in aceasta perioada. In document se face referire si la gruparea Statul Islamic, considerata principala amenintare terorista la adresa comunitatii internationale, dar si la accesarea rutelor de migratie ilegala de catre persoane cu istoric jihadist. In acest context, se precizeaza ca s-a constat “o relativa crestere a profilului tarii noastre ca posibila tinta a unor atacuri”.

CITESTE SI: AVERTISMENTUL SRI pentru utlizatorii de SMARTPHONE-URI

Au fost trecute in revista si riscurile atacurilor cibernetice la adresa tarii noastre, reiesind faptul ca “nivelul de securitate cibernetica in Romania e in prezent insuficient pentru a raspunde adecvat unor atacuri de complexitate ridicata”. De asemea, s-a reliefat faptul ca in 2014 si-au facut simtita prezenta si “agresiunile cibernetice desfasurate de agresori statali”.

Raportul SRI trece in revista si activatile de contraspionaj, subliniindu-se faptul ca evolutiile geopolitice din 2014 “au  plasat Romania in zona de confruntare a intereselor si influentelor principalilor actori”. Documentul atrage atentia asupra ratei scazute a absortiei fondurilor europene, considerata a fi “un punct nevralgic pe agenda publica”.

Raportul SRI face referire si la fenomenul coruptiei, considerat a afecta “in cvasitotalitate sectoarele de importanta strategica”, considerand ca acesta s-a manifestat “predilect” in administratia publica.

CITESTE SI: SRI a lansat un AVERTISMENT pentru toti ROMANII care au cont pe FACEBOOK

Potrivit raportului, si in 2014 DNA a continuat sa fie unul dintre principalii beneficiari ai informarilor SRI, institutia antoicoruptie primind 1.229 de informari in acest sens.

Cat priveste subiectul sensibil al interceptarilor, in raport se arata ca, in 2014, au fost puse in executare 44.759 acte de autorizare, principalul beneficiar fiind Ministerul Public si DNA, cu 42.263 mandate de interceptare tehnica.

Sursa foto: sri