STANDARD & POOR’S acorda Romaniei ratingul “INVESTMENT GRADE”

Agentia de evaluare financiara STANDARD & POOR’S a imbunatatit vineri ratingul atribuit Romaniei, la “BBB minus” de la “BB plus”, pe fondul cresterii economice si al mentinerii disciplinei fiscale din partea Guvernului, transmite Agerpres, care citeaza Bloomberg.

“BBB minus” este primul rating din categoria INVESTMENT GRADE, recomandat pentru investitii. In urma deciziei de vineri, ratingul de tara al Romaniei este similar cu cel atribuit Rusiei, Braziliei si Spaniei.

STANDARD & POOR’S era singura mare agentie de rating care mentinea Romania in categoria “junk” (nerecomandata pentru investitii – n.r.), in conditiile in care Fitch Ratings si Moody’s plaseaza inca de anul trecut Romania in randul statelor cu risc scazut pentru investitii.

“Imbunatatirea ratingului reflecta progresele rapide inregistrate de Romania in imbunatatirea balantei externe. De asemenea, evidentiaza punctul nostru de vedere ca progresele realizate in domeniul consolidarii fiscale si intaririi stabilitatii sectorului financiar vor continua”, se arata in comunicatul S&P.

Citeste si: MOODY’S a imbunatatit perspectiva RATINGULUI Romaniei

Agentia de evaluare financiara estimeaza ca Romania va mentine o crestere economica medie de 3 la suta in perioada 2014-2017. Chiar daca este vorba de un ritm inferior celui inregistrat inainte de criza financiara din 2009 este vorba de o crestere superioara celei inregistrate de statele vecine. De asemenea, S&P subliniaza ca, daca in 2013 si 2014 cererea externa a stat la baza cresterii, agentia se asteapta la o trecere graduala spre cererea interna in timp ce exporturile vor limita usor cresterea in 2016-2017. Acest lucru nu ar trebui sa inverseze progresele realizate de Romania in echilibrarea contului extern.

Trecerea Romaniei la o economie mai deschisa inseamna ca exporturile constituie, in prezent, 42 la suta din PIB, comparativ cu 31 la suta din PIB in 2009. Cresterea exporturilor si reducerea importurilor au contribuit la reducerea deficitului de cont curent la 1,1 la suta din PIB in 2013, cel mai scazut nivel din ultimele doua decenii. Desi S&P se asteapta ca deficitul sa se dubleze la 2,1 la suta din PIB pana in 2017, acest nivel reprezinta un deficit structural scazut.

Reducerea deficitului de cont curent se traduce si printr-un profil mai sanatos al datoriei externe, investitiile straine directe urmand sa depaseasca deficitul cel putin pana in 2017. In consecinta, nivelul datoriei externe a Romaniei ar urma sa scada pana la 15 la suta din PIB in 2015 de la un varf de 22 la suta in 2012.

“Incertitudinea politica interna nu a afectat recent performantele economice insa continuam sa vedem cadrul de guvernanta din Romania ca un element de slabiciune pentru rating. De asemenea, aparitia unor riscuri geopolitice ar trebui sa fie tinuta sub control in conditiile in care legaturile economice ale Romaniei cu Ucraina si Rusia sunt limitate si nu vedem nicio implicare directa pentru securitatea Romaniei”, se mai arata in comunicatul S&P.

Citeste si: ECONOMIA A CRESCUT in primul trimestru al anului cu 3,8 la suta fata de perioada similara din 2013

Perspectiva asociata ratingului de tara al Romaniei este una “stabila”, ceea ce inseamna ca S&P considera ca riscurile pentru o scadere sau o imbunatatire de rating sunt echilibrate. Agentia subliniaza ca ar putea imbunatati ratingul Romaniei daca programul de consolidare bugetara, de reforma a finantelor publice si de restructurare a companiilor de stat va fi implementat cu succes fara a modifica tendintele actuale de corectare a dezechilibrelor externe si de intarire a stabilitatii sectorului financiar. In sens invers, S&P ar putea retrograda Romania in cazul reaparitiei dezechilibrelor externe, daca stabilitatea din sectorul financiar va slabi sau daca deficitele bugetare vor creste in mod semnificativ.

La finele saptamanii trecute, presedintele TRAIAN BASESCU s-a declarat revoltat de “comportamentul” STANDARD & POOR’S care mentine Romania in categoria nerecomandata pentru investitii, desi Bucurestiul are deficit sub trei la suta si crestere economica de 3,5 la suta.

Sursa foto: cugetliber.ro