Stare de alerta in judetele Buzau, Braila si Vrancea

Guvernul a decis, in urma cu putin timp, decretarea starii de urgenta in judetele Buzau, Braila si Vrancea, grav afectate de ninsori si viscol. Masura a fost dispusa inaintea inceperii Comandamentului de Iarna.

Starea de alerta a fost impusa dupa ce, duminica, cele trei judete s-au aflat sub Cod Rosu de vreme severa. Solicitarea impunerii starii de alerta a fost facuta de vicepremierul Liviu Dragnea, masura fiind luata in urma cu putin timp de premierul Victor Ponta.

“Pana la sfarsitul saptamanii ramanem in acest dispozitiv special, chiar daca o zi sau doua vremea se imbunatateste. Am primit propunerea si in baza OUG 21/2004 am aprobat declararea starii de alerta in judetele Braila, Buzau si Vrancea. Acest lucru este necesar pentru a avea o coordonare din punct de vedere legal de sprijinire a autoritatilor locale pentru deblocarea arterelor de acces. Astazi incepand cu ora 12.00 semnez hotararea, o publicam in Monitorul Oficial si pentru cele 3 judete suntem in stare de alerta pana la momentul in care vom considera ca se poate ridica aceasta stare”, a declarat premierul Victor Ponta, in cadrul Comandamentului de Iarna, reunit la Guvern la ora 12.00.

“Cu toate fortele reunite putem sa ne pregatim pentru o noua perioada dificila. Nu e vorba de achizitii sau de bani, se intervine de la nivel national, punem la dispozitie din rezerva statului. Nu se restrange niciun drept fundamental al cetatenilor, ca sa nu cream panica. Aceasta situatie o vom analiza in mod constant in cadrul comandamentului si la momentul la care consideram ca nu mai este necesar, voi semna hotararea de revocarii a starii din cele trei judete. Astazi analizam sa vedem ce se intampla cu scolile. Va cer sa ramaneti in acelasi dispozitiv de a comunica foarte clar, sosele, trenuri, porturi, aeroporturi, in asa fel incat sa nu fie pierderi de vieti omenesti, pagube foarte mari. Apreciez munca celor din teren, a celor care deszapezesc in frig si intervin in toate situatiile de urgenta. Analiza foarte clara o facem la sfarsit. Atunci vedem cine si-a facut treaba si cine nu. Important e ca nu avem consecinte grave. Fiecare stie ce are de facut, va rog sa ramaneti in acelasi dispozitiv, cred ca putem dupa aceea sa facem o analiza publica sa vedem ce trebuie sa imbunatatim la proceduri si la sistemul de functionare. Acum trebuie sa intervenim in activitatea de minut cu minut”, a mai spus Ponta.

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a actualizat, in aceasta dimineata, avertizarile COD PORTOCALIU si COD GALBEN de ninsori si viscol. Avertizarea COD PORTOCALIU de ninsoare si viscol a fost prelungita pentru opt judete pana la ora 17.00si este valabila pentru judetele Buzau, Braila, Ialomita, Calarasi, Vrancea, Galati, Constanta si Tulcea, unde temporar viteza vantului la rafala va mai depasi 60…70 km/h, continuand sa troieneasca puternic zapada, iar vizibilitatea se va mentine redusa.

Avertizarea COD GALBEN de ninsoare si viscol ramane valabila pentru estul Munteniei si Dobrogei, dar si pentru cateva judete din sudul Moldovei. In intervalul 17.00 – 23.00, in estul Munteniei, in Dobrogea si in cea mai mare parte a Moldovei va continua sa ninga, iar vantul va avea intensificari cu viteze ce vor depasi la rafala 50 km/h, temporar viscolind sau spulberand zapada.