STARE de ALERTA pentru fortele de securitate din TRANSNISTRIA. PRETEXTUL: Amenintare militara

Separatistii prorusi din regiunea moldoveana Transnistria si-au plasat fortele de securitate in stare de alerta, sub pretextul unei amenintari militare din partea Ucrainei si Republicii Moldova, relateaza Radio Free Europe/Radio Liberty in pagina online.

Agentia de presa transnistreana Tiras a informat joi ca separatistii preconizeaza o activitate militara nespecificata incepand din 26 august, cu o zi inainte de Ziua Independentei Republicii Moldova.

Autoritatile de la Chisinau au acuzat insa Tiraspolul ca dezinformeaza publicul.

Tensiunile dintre Republica Moldova si Transnistria s-au intensificat de cand Chisinaul a semnat un Acord de Asociere si Liber Schimb cu Uniunea Europeana, in iunie, in pofida opozitiei Rusiei. Republica Moldova a cerut Rusiei sa-si retraga cei 1.500 de militari stationati in Transnistria.

CITESTE SI: Rusia AVERTIZEAZA Republica Moldova: Exista RISCUL ca situatia din Transnistria sa se DESTABILIZEZE 

Pe de alta parte, Ucraina a sapat un sant la granita cu regiunea separatista moldoveana, de teama ca trupele ruse stationate in zona ar putea invada teritoriul ucrainean.

La randul sau, comitetul de securitate al Transnistriei (KGB) a publicat miercuri pe site-ul sau un comunicat in care incearca sa justifice un eventual atac asupra Ucrainei, informeaza Deutsche Welle in pagina electronica. “Nationalisti ucraineni, deghizati in militari transnistreni, ar pregati provocari la frontiera cu tara vecina”, se arata in comunicat.

“Un grup de nationalisti ucraineni, inarmati si imbracati in uniforme ale soldatilor regiunii transnistrene, intentioneaza sa atace posturile de graniceri din Ucraina. Ca urmare, ar putea incepe un conflict militar intre regiunea transnistreana si Ucraina”, a explicat seful serviciului de presa al comitetului de securitate de la Tiraspol, Alexandr Dornea.

Ambasadorul Ucrainei in R. Moldova, Serghei Pirojkov, sustine ca anuntul facut de administratia separatista de la Tiraspol reprezinta “o dezinformare”. “Este absurd sa vorbesti despre un atac armat sau provocari din partea Ucrainei asupra regiunii separatiste. Prin acest mesaj se urmareste instaurarea panicii in randul locuitorilor din zona de frontiera cu scopul de a destabiliza situatia din regiune”, a mentionat Pirojkov.

Si autoritatile de la Chisinau sustin ca anuntul securitatii de la Tiraspol este destinat mai degraba populatiei din stanga Nistrului. “Mesajul este directionat, prin ricoseu, spre populatia din regiunea transnistreana cu scopul tensionarii atmosfere Liderii separatisti vor sa sperie locuitorii din regiune ca sa distraga atentia de la problemele economice”, a apreciat seful Biroului pentru Reintegrare din Guvernul de la Chisinau, George Balan.

CITESTE SI: HALUCINANT: REPUBLICA MOLDOVA si ROMANIA vor ATACA fortele ruse din TRANSNISTRIA 

La randul sau, agentia Info-Prim Neo relateaza ca la frontiera moldo-ucraineana a fost intensificat controlul, politistii de frontiera verificand mai atent automobilele pentru a depista traficul de arme, munitii si substante explozive.

Seful Politiei de Frontiera, Dorin Purice, a declarat ca destabilizarea situatiei din Ucraina presupune anumite agresiuni si poate genera un haos si o lipsa de control din partea fortelor ucrainene, ceea ce poate conduce la trafic de arme, de substante radiologice sau trafic de persoane.

Sursa foto: timpul.md