Stare de asediu în SUA. Protestele violente continuă. Președintele Trump a stat o oră într-un bunker subteran

La Minneapolis, un camion a forțat trecerea printr-o coloană de manifestanți

Protestele violente care au loc în mai multe orașe americane, generate de moartea lui George Floyd, au continuat și duminică. Autoritățile au decretat stare de urgență însă acest lucru nu i-a putut ține pe manifestanți în case. La fel de inutilă pare a fi și prezența masivă a forțelor de poliție și a Gărzii Naționale, protestatarii fiind mult mai îndârjiți în confruntările cu aceștia.

Update: Angajații de la Casa Albă care trebuie neapărat să vină luni la serviciu sunt sfătuiți să-și ascundă legitimațiile și permisele de liberă trecere până ajung la un punct de intrare al Secret Service. De asemenea, când pleacă de la serviciu trebuie să nu poarte la vedere aceste documente. Sunt instrucțiuni pe care personalul Casei Albe le-a primit printr-un e-mail citat de CNN. Mail-ul îi încurajează pe angajați să lucreze de acasă, acolo unde se poate și să evite deplasarea la serviciu din cauza protestelor.

Știre inițială

CNN anunță că din cauza manifestațiilor extrem de violente din vecinătatea Casei Albe, președintele Donald Trump a fost mutat, vineri seara, într-un bunker subteran unde a fost ținut aproximativ o oră înainte de a se întoarce la reședința sa.

Înafara incidentelor din Washington, confruntări violente între protestatari și poliție au mai avut loc și la San Diego și Santa Monica, iar la Minneapolis un camion cisternă a încercat să intre prin mijlocul unei coloane de manifestanți aflată pe un pod din centrul orașului. Șoferul a fost arestat.

Moartea lui George Floyd a declanșat un val de proteste și la nivel mondial, demonstrații de solidaritate cu mișcarea Black Lives Matter având loc în Londra, Berlin, Toronto și Copenhaga, relatează Variety. La Londra, sute de protestatari s-au adunat în Piața Trafalgar duminică după-masa pentru a „îngenunchea pentru Floyd”. Cei care nu au putut participa au fost încurajați să o facă în zona lor în semn de solidaritate.

Poliția din New York a început o investigație după ce o filmare în care o mașină de poliție a departamentului intră direct într-un grup de protestatari a apărut pe internet, mai relatează CNN.