Starea de alertă a fost prelungită. Decizia luată în ședința de Guvern

Starea de alertă pe teritoriul României va fi prelungită cu încă 30 de zile. Hotărârea prelungirii va fi aprobată, luni, în cadrul ședinței de Guvern.

Update: Starea de alertă se prelungește în România cu încă 30 de zile, printre noile măsuri prevăzute fiind permiterea adunărilor publice și manifestațiilor, în limita a maximum 100 de persoane. De asemenea, în hotărârea de Guvern sunt făcute noi precizări și în privința desfășurării procesului de vot, în sensul obligației dezinfectării mâinilor la intrarea și iesirea din secție, potrivit declarațiilor secretarului de stat Raed Arafat, la începutul ședinței de Guvern.

Știre inițială

”Vom avea Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă luni, la 11.00, la 12.00 am convocat şedinţă de Guvern şi vom lua decizii. Deocamdată am agreat – că am avut mai multe solicitări – să permitem reluarea adunărilor publice, manifestaţiilor”, a declarat, duminică, premierul Ludovic Orban.

”Sigur că am fost favorabil ideii de a permite organizarea de adunări publice, de manifestaţii, sigur, în condiţiile de protecţie sanitară care sunt stabilite pentru alte evenimente. (…) Cel mai probabil, cât e permis şi acum la adunările electorale: 100 de persoane în aer liber, cu distanţare fizică, cu obligaţia de a purta mască”, a mai adăugat premierul.

Hotărârea de prelungire a stării de alertă nu a putut fi introdusă pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de joia trecută din cauza lipsei avizului Consiliului Legislativ.

“Dacă nu avem avizul Consiliului Legislativ, nu o să putem să adoptăm astăzi (joia trecută – n.r.). Asta înseamnă că va trebui luni să facem Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi şedinţă de Guvern, astfel încât să adoptăm prelungirea stării de alertă. Solicitaţi Consiliului Legislativ”, s-a adresat Orban miniştrilor, în debutul şedinţei de Guvern de săptămâna trecută.

Proiectul referitor la prelungirea stării de alertă a fost elaborat şi depus la SGG, cu toate avizele, în vederea transmiterii la Consiliul Legislativ. “Conţine toate măsurile stabilite în actuala reglementare. (…) De asemenea, conţine măsurile de protecţie sanitară necesare în ziua votului pe 27 septembrie”, a mai spus Gheorghe Sorescu.

După ieşirea din starea de urgenţă, România a intrat, pentru prima dată, în starea de alertă la data de 15 mai. Aceasta este a patra oară când se prelungeşte această măsură în contextul pandemiei de coronavirus.

Sursa foto: gov.ro