Parlamentul a decis cum va fi starea de alertă în România. Proiectul de lege a suferit modificări substanțiale

Curtea Constituţională a României va decide, miercuri, asupra sesizării făcute de Avocatul Poporului privind Ordonanţa care reglementează starea de alertă şi tot azi, Camera Deputaţilor urmează să adopte legea propusă de Guvern privind starea de alertă.

Update 2: Parlamentul a decis, miercuri, cum va arăta starea de alertă în România. Proiectul de lege elaborat de Guvern a suferit modificări substanțiale. Printre măsurile introduse se numără: Parlamentul este cel care încuviințează starea de alertă pe o perioadă de maximum 30 de zile, amenziile nu pot fi mai mari de 15.000 de lei, centrele comerciale cu suprafață de 15.000 metri pătrați și terasele pot funcționa.

De menționat este că starea de alertă intră în vigoare abia pe 18 mai, iar dacă Gvernul nu găsește o soluție vor exista trei zile fără restricții. Legea a fost adoptată de Camera Deputaților și merge la promulgare la presedintele Klaus Iohannis.

Legea a fost adoptată de Camera Deputaților, care este for decizional. Au fost 258 de voturi pentru, 26 împotrivă, 4 abțineri, iar 3 parlamentari nu au votat. Deputații au votat eliminarea amendamentului care prevede intrarea în vigoare a legii la momentul publicării în Monitorul Oficial. Astfel, legea intra în vigoare cel mai devreme luni.

Update: Curtea Constituțională au decis că ordonanța de urgență este constituțională, în măsura în care restrângerea drepturilor este făcută prin lege.

„În motivarea soluției pronunțate, Curtea, în mod similar considerentelor pe care s-a întemeiat Decizia nr.152 din 6 mai 2020 privind starea de urgență, a statuat că actul normativ care restrânge/afectează drepturi și libertăți fundamentale ale cetățenilor sau instituții fundamentale ale statului cade în sfera interdicției prevăzute de art.115 alin.(6) din Constituție, astfel că, respectând cadrul constituțional rezultat ca urmare a revizuirii Legii fundamentale din anul 2003, o reglementare cu un atare obiect nu poate fi decât o lege, ca act formal al Parlamentului”, se arată în comunicatul Curții Constituționale.

Știre inițială

Rămâne de văzut însă sub ce formă va ieși legea  de la Camera Deputaților, pentru că proiectul, așa cum a ajuns de la Senat, are modificări substanțiale. Starea de alertă va fi stabilită pe o perioadă de 30 de zile cu posibilitatea de prelungire.

Acesta este un moment crucial pentru Guvern, dar și pentru evoluția epidemiei de coronavirus din România, pentru că încurcatele hățișuri legislative i-ar putea pune pe români în fața a trei zile de totală libertate, așa cum aveau înainte de apariția pandemiei. Nimeni nu i-ar mai putea opri să iasă din case și să meargă oriunde vor vrea.

Cu alte cuvinte dacă legea este adoptată joi de Parlament, ea va intra în vigoare la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial, mai exact pe 18 mai. Practic există trei zile, începând de pe 15 mai până pe 18, în care nu există reguli specifice pentru cetățeni în perioada de epidemie de Covid-19.

Pentru a repara greșeala, Guvernul ia în calcul să emită un nou act, fie printr-o ordonanță de urgență, fie printr-o hotărâre simplă, pentru a reglementa vidul legislativ. Mai există și varianta propusă de fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, și de Avocatul Poporului, Renate Weber, conform căreia președintele klaus Iohannis ar putea prelungi starea de urgență cu câteva zile.

Starea de urgență expiră joi la miezul nopții, iar președintele Klaus Iohannis a anunțat că ea nu va mai fi prelungită, ci va fi înlocuită cu starea de alertă. Această stare de alertă, însă, nu este deloc clară. Ea face obiectul unei contestări constituționale și al unor definiri legislative, riscând să nu fie aplicabilă. Cel puțin până luni, Guvernul s-ar putea găsi în imposibilitatea de a menține anumite măsuri luate pe timpul pandemiei, inclusiv restricțiile referitoare la deplasarea cetățenilor.

Sursa foto: realitatea