STAT ISLAMIC confirma ca adjunctul gruparii a fost UCIS intr-un raid american

Purtatorul de cuvant al gruparii jihadiste Statul Islamic (SI) a confirmat faptul ca ‘numarul doi’ din ierarhia sa a fost ucis in august intr-un raid american in Irak, potrivit unei inregistrari difuzate marti pe site-uri islamiste, informeaza AFP, citata de Agerpres. 

In august, SUA au anuntat ca ‘numarul doi’ al SI, Fadel Ahmad al-Hayali, a fost ucis in ziua a 18-a a lunii respective intr-un raid aerian american langa Mossul, in Irak, in timp ce se afla intr-un vehicul impreuna cu un alt responsabil al organizatiei jihadiste.

‘America s-a bucurat de moartea lui Abi Moutaz al-Qorachi, pe care a prezentat-o ca pe o mare victorie’, a spus El Abou Mohamed al-Adnani, desemnandu-l pe acesta cu unul dintre numeroasele sale pseudonime. ‘Nu vreau sa-l plang pe cel a carui unica dorinta era de a muri in numele lui Dumnezeu… El a condus oameni si a lasat in urma lui niste eroi care, cu ajutorul lui Dumnezeu, ii vor face rau Americii’, a mai spus al-Adnani, fara a preciza cum anume a fost ucis ‘numarul doi’ din SI .

CITESTE SI: RACHETELE RUSESTI lansate in SIRIA, un pericol pentru ZBORURILE COMERCIALE

La acea data, Casa Alba a precizat ca Hayli era unul dintre principalii coordonatori ai transferurilor de arme, explozibili, vehicule si indivizi intre Irak si Siria, doua tari in care SI detine controlul asupra unor vaste teritorii.

Casa Alba l-a prezentat ca ‘principal adjunct’ al sefului SI, Abou Bakr al-Baghdadi, precizand ca acesta era responsabil pentru operatiunile SI in Irak.

CITESTE SI: VIDEO: FLOTA RUSIEI DIN MAREA CASPICA A ATACAT CU RACHETE DE CROAZIERA TINTE ALE STATULUI ISLAMIC

Gruparea jihadista a lansat in iunie 2014 o ofensiva in Irak, care i-a permis sa cucereasca vaste teritorii in fata unor forte guvernamentale in deruta.

SUA si aliatii lor bombardeaza de mai mult de un an pozitiile SI in Siria si Irak fara a reusi sa neutralizeze aceasta puternica grupare ultraradicala.

 Sursa foto: evz