State membre ale UE au cerut CE un plan pentru reinstaurarea verificarilor in SCHENGEN

State membre ale UE au cerut luni Comisiei Europene sa pregateasca extinderea verificarilor la frontiere din cadrul Spatiului Schengen pentru un termen de pana la doi ani, in contextul crizei extracomunitarilor, afirma ministrul olandez al Imigratiei, Klaas Dijkhoff, citat de Reuters.

“In momentul de fata, reinstaurarea controalelor temporare la frontiere poate fi pentru cel mult sase luni. Dar, valul fara precedent de solicitanti de azil, care a fortat state membre sa ia masuri la granitele nationale, nu da semne de scadere”, a declarat Klaas Dijkhoff, coordonatorul reuniunii informale a ministrilor europeni de Interne desfasurata luni la Amsterdam.

“In aceasta situatie, unele state membre au cerut Comisiei Europene sa pregateasca un cadru legal si practic pentru prelungirea masurilor temporare la frontiere pana la doi ani”, a adaugat ministrul olandez al imigratiei, a carui tara detine presedintia semestriala a Consiliului Uniunii Europene.

CITESTE SI: Ministrul PETRE TOBA participa la CONSILIUL JAI de la AMSTERDAM

Austria a propus vineri suspendarea Greciei din Schengen pana la securizarea frontierei maritime cu Turcia, pledand, alaturi de Germania, Belgia, Suedia si Danemarca pentru reintroducerea controalelor temporare in spatiul de libera circulatie, pentru oprirea imigratiei.

Peste un milion de extracomunitari au patruns in spatiul Uniunii Europene in ultimul an, situatie care a generat dispute intre statele membre UE si masuri radicale, luate inclusiv in interiorul Spatiului Schengen. Germania, Austria, Suedia si Danemarca au introdus deja, in ultimele luni, controale temporare in cadrul Schengen. Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, si cel al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, avertizau saptamana trecuta ca Uniunea Europeana are la dispozitie doua luni pentru a solutiona criza imigratiei, altfel exista riscul destramarii Spatiului Schengen si zonei euro.

CITESTE SI: MAI: BOGDAN TOHANEANU A PARTICIPAT LA CONSILIUL JAI. CARE AU FOST PRICIPALELE SUBIECTE

La randul sau, Jeroen Dijsselbloem, presedintele Eurogrup, a afirmat ca mentinerea spatiului de libera circulatie Schengen este esentiala pentru prosperitatea economica a zonei euro. Ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schäuble, a atras atentia ca o eventuala suspendare a Spatiului Schengen va pune in pericol proiectul Uniunii Europene.

 Sursa foto: caleaeuropeana