STATELE UNITE ale AMERICII au retras CUBA de pe lista statelor care sustin TERORISMUL

Statele Unite ale Americii au retras vineri in mod oficial Cuba de pe lista statelor care sustin terorismul, a anuntat Departamentul de Stat al SUA, informeaza Agerpres, care citeaza Reuters si AFP.

Retragerea Cubei de pe aceasta lista ‘neagra’ elimina un obstacol in calea restabilirii dupa 54 de ani a relatiilor diplomatice intre Statele Unite ale Americii si insula condusa de regimul comunist de la Havana.

Decizia era asteptata dupa ce presedintele american Barack Obama si-a dat acordul pentru o astfel de retragere la mijlocul lunii aprilie si dupa ce Havana a facut din acest lucru o conditie prealabila pentru restabilirea relatiilor diplomatice cu Washingtonul.

Obama a dispus o revizuire a statutului Cubei pe lista statelor care sustin terorismul ca parte a unei schimbari a politicii Washingtonului la 17 decembrie, atunci cand el si presedintele cubanez Raul Castro au anuntat ca vor incerca sa restabileasca relatiile diplomatice intrerupte din 1961 si vor depune eforturi catre o normalizare a relatiilor intre cele doua tari.

CITESTE SI: OBAMA vrea sa RETRAGA CUBA de pe LISTA tarilor care SUSTIN TERORISMUL

Retragerea de pe aceasta lista este un pas care are mai mult o semnificatie simbolica decat una practica. Ea elimina interdictia de a primi ajutor economic din partea SUA, precum si interdictia asupra exporturilor de arme si controalele asupra dispozitivelor ‘cu dubla utilizare’ militara si civila.

insa aceste interdictii raman in vigoare ca parte a unor alte sanctiuni americane, in conditiile in care Cuba face in continuare obiectul unui embargo economic impus de SUA la inceputul anilor 1960.

Cuba a afirmat ca desemnarea sa de catre SUA ca stat care sustine terorismul reprezinta un obstacol in calea restabilirii relatiilor diplomatice si a transformarii asa-numitelor sectiuni de interese de la Havana si Washington in ambasade.

CITESTE SI: BARACK OBAMA si RAUL CASTRO discuta despre RECONCILIEREA dintre SUA si CUBA

Cele doua parti au avut patru runde de discutii la nivel inalt din luna decembrie si afirma ca se apropie de un acord pentru redeschiderea ambasadelor. Departamentul de Stat trebuie sa prezinte Congresului SUA o notificare de 15 zile inainte de deschiderea unei ambasade.

Sursa foto www.obiectivbr.to