Statele Unite au renuntat la o baza aeriana din Kirgistan

STATELE UNITE si-au INCHIS marti baza aeriana din Kirgizstan care servea, de 12 ani, ca BAZA PRINCIPALA de tranzit pentru militarii americani angajati pe teren in AFGANISTAN. Oficiali americani au predat in mod simbolic autoritatilor kirgize, intr-o ceremonie, cheile BAZEI de la MANAS, langa Biskek, a constatat un corespondent AFP, citat de Mediafax.

Comandantul bazei, colonelul JOHN MILLARD, a subliniat ca aproximativ 5,5 milioane de militari din cadrul coalitiei internationale au tranzitat baza de cand a fost creata, in 2001. Ambasadoarea Statelor Unite in Kirgizstan Pamela Spratlen a precizat ca intregul personal va parasi baza in decurs de o saptamana.

Citeste si: Soldatii AMERICANI au DEBARCAT in Polonia

INCHIDEREA acestei BAZE are loc dupa refuzul de anul trecut al Guvernului kirgiz de a-i prelungi inchirierea, in contextul in care fosta republica sovietica incearca sa stabileasca legaturi mai stranse cu Moscova.

KIRGISTANUL candideaza la aderarea la Uniunea Economica Eurasiatica, a carei creare a fost semnata saptamana trecuta de catre Rusia, Belarus si Kazahstan. Rusia isi mentine baza in Kirgizstan si urmeaza sa primeasca favorabil aceasta decizie, in contextul in care cauta sa-si extinda influenta in Asia Centrala.

Citeste si: RUSIA a testat cu succes o racheta balistica Topol la o baza militara de langa Marea Caspica 

Washingtonul si-a mutat principala BAZA de TRANZIT pentru operatiunile afgane in Romania. Bucurestiul a aprobat, in aprilie, o suplimentare a personalului american in aceasta baza, situata la Marea Neagra.

Sursa foto: karadeniz-press.ro