STATELE UNITE cer VIETNAMULUI sa NU mai PERMITA alimentarea AVIOANELOR nucleare RUSE

Administratia Barack Obama a cerut Vietnamului sa nu mai permita alimentarea cu carburant intr-o fosta baza aeriana americana a avioanelor militare ruse care pot transporta arme nucleare, pe fondul tensiunilor din regiunea Asia-Pacific intre SUA, Rusia si China, informeaza Mediafax.

Am cerut Vietnamului sa se asigure ca Rusia nu va mai avea acces la Golful Cam Ranh pentru activitati care risca sa amplifice tensiunile regionale“, a declarat un oficial de la Departamentul de Stat american.

Guvernul Vietnamului nu a comentat solicitarea Statelor Unite.

CITESTE SI: RUSIA DORESTE APROPIEREA DE COREEA DE NORD PRIN “ANUL PRIETENIEI” IN CELE DOUA TARI FOSTE ALIATE 

Generalul Vincent Brooks, comandantul Fortelor americane din Pacific, a declarat ca avioane militare ruse care se alimenteaza cu carburant in portul vietnamez Cam Ranh efectueaza “zboruri provocatoare” in apropierea teritoriului american Guam (Oceanul Pacific), unde exista o baza militara strategica. Generalul Brooks a precizat ca Vietnamul permite alimentarea avioanelor ruse care pot transporta arme nucleare in golful strategic Cam Ranh, transformat de Statele Unite in timpul Razboiului din Vietnam intr-o moderna baza navala si aeriana. Generalul american a explicat ca zborurile provocatoare ale avioanelor militare ruse s-au intensificat in regiunea Asia-Pacific incepand din martie 2014, pe fondul crizei din Ucraina, care a tensionat relatiile dintre SUA si Rusia.

CITESTE SI: SUA: NOI SANCTIUNI CONTRA UNOR INDIVIZI SI OFICIALITATI RUSE SI UCRAINENE 

Vietnamul este un aliat al Rusiei, iar actuala situatie amplifica tensiunile in regiunea Asia-Pacific, o zona in care China si Rusia, pe de o parte, disputa suprematia la nivel strategic cu Statele Unite si Japonia. In ultima perioada, Vietnamul a inceput sa intensifice cooperarea in domeniile medical si educational si cu Statele Unite, de teama unei agresiuni a Chinei.