Statele Unite sunt, în aceste zile, scena unor proteste violente după ce, luni, un bărbat de culoare, George Floyd în vârstă de 46 de ani, din Minneapolis a fost omorât de polițiști. Un nou caz tragic care demonstrează că societatea americană este devorată de în continuare rasism. O ură de rasă de care nu vrea și nici nu este capabilă să se desprindă.
Scânteia care a fost suficientă să aprindă spiritele pe întreg teritoriul Statelor Unite a fost moartea lui George Floyd, un bărbat de culoare neînarmat în vârstă de 46 de ani, care a murit sufocat luni după ce un ofițer de poliție din Minneapolis i-a pus genunchiul peste gât în momentul arestării.
Atenție! Video cu un puternic impact emoțional! Momentele în care polițistul îl omoară pe George Floyd:
De aici și până la protestele violente din multe orașe americane nu a mai fost decât un pas. Cuprinși de panică din cauza pandemiei de coronavirus care a făcut ravagii în Statele Unite și speriați de viitorul sumbru (40 de milioane de americani au rămas șomeri în ultimele două luni și jumătate), americanii au avut nevoie de acest caz mediatizat pe toate rețelele de socializare dar și de mass media pentru a declanșa nebunia.
Mai multe cartiere din orașul Minneapolis, locul unde s-a întâmplat tragedia, arată ca după război în urma violențelor și a ciocnirilor de stradă. Autoritățile americane au mobilizat, încă de acum două zile, Garda Națională, însă protestatarii nu renunță. Pe lângă nemulțumiri, aceștia au jefuit, incendiat și vandalizat, clădiri, mașini și magazine, practic tot ce le-a ieșit în cale.
Proteste violente au avut și au loc și în alte orașe importante din America precum Los Angeles, Chicago, New York, Louisville sau Kansas City.
Confruntările dintre protestatari și forțele de ordine sunt frecvente, iar arestările și disputele armate sunt la ordinea zilei, după această tragedie declanșată pe fondul rasismului care a deschis răni mai vechi ale unei societăți americane care refuză să învețe din trecut.
Inclusiv trei corespondenți de la CNN au fost luați în custodia poliției din Minnesota, în timp ce relatau în direct despre protestele din Minneapolis. Inițial, a fost luat în custodia poliției doar jurnalistul de culoare Omar Jimenez, care era în fața camerei de luat vederi și transmitea în direct de la locul protestelor din Minneapolis. Apoi, un producător și un cameraman au fost la rândul lor încătușați. Cei trei au fost eliberați ulterior de Poliția din Minnesota, iar guvernatorul Tim Walz și-a cerut scuze față de CNN.
Între timp, cei patru polițiști implicați în arestarea și uciderea lui George Floyd au fost concediați și sunt cercetați, însă trei dintre ei au fost lăsați în libertate. Polițistul care a provocat moartea lui George Floyd, apăsându-i gâtul cu genunchiul deși victima striga că nu poate să respire, a fost arestat vineri. Polițistul aflat în custodie este Derek Chauvin, transmite Reuters.
Sursa foto: the guardian