Statele Unite se retrag, oficial, din Organizația Mondială a Sănătății

Statele Unite au anunțat, marți seară, că au notificat oficial Organizația Națiunilor Unite (ONU) despre retragerea americană de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

SUA, prin vocea președintelui Donald Trump, a acuzat OMS în numeroase rânduri că a întârziat să reacționeze la pandemia coronavirusului, anunță presa internațională. Trump a mai acuzat OMS că este subordonată Chinei şi că nu a fost suficient de fermă şi de transparentă în perioada pandemiei de Covid-19.

Totodată, o anchetă a jurnaliştilor de la Associated Press arată că oficialii chinezi au ascuns date importante OMS la începutul pandemiei şi că oficialii OMS ştiau asta, dar au preferat să mulţumească public Chinei pentru colaborare.

Notificarea va intra în vigoare după o perioadă de un an, la data de 6 iulie 2021, au declarat mai mulți oficiali ai guvernului Statelor Unite, cel mai mare contribuabil al organizației.

Statele Unite, membră fondatoare a OMS în 1948, trebuie să îndeplinească două condiții pentru a se retrage din organizație: să respecte un termen de un an și să fie la zi cu contribuțiile.

Sursa foto: BBC