Statele Unite şi Marea Britanie au fost aproape de război din pricina unui porc!

În istorie, de-a lungul a mii de ani, naţiunile s-au duelat din motive mai mult sau mai puţin serioase, de la femei şi până la teritorii, de la comori şi până la supremaţie. Totuşi, în urmă cu mai bine de 160 de ani, Statele Unite ale Americii şi Regatul Unit al Marii Britanii au fost aproape de conflict armat din pricina unui porc. Da, aţi citit bine. Chiar din cauza unui animal.

În anul 1859 Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie îşi disputau graniţa din insulele San Juan, situate astăzi între Insula Vancouver (actualmente în Canada) și statul Washington, din Statele Unite ale Americii. Astfel, în acea perioadă, mare parte a teritoriului insular era împărţit în două: în jumătate erau situaţi fermieri americani şi în cealaltă jumătate erau fermieri britanici.

La un moment dat, un porc negru ce aparţinea fermierilor britanici a trecut pe partea americană fiind împuşcat de un fermier american pe nume Lyman Cutlar pentru că îi manca legumele. Şi de aici până la conflict nu a mai fost decât un pas, întrucât relaţiile dintre Statele Unite ale Americii şi Regatul Unit al Marii Britanii erau oricum extrem de încordate.

Aşadar, la faţa locului, între iunie şi octombrie 1859 au fost chemate trupe, sub forma diviziei 9 Infanterie ce cuprindea peste 400 de oameni, pe partea americană a insulei şi 2.140 de soldaţi şi 5 nave de război pe partea engleză a insulei. În cele din urmă, dându-şi seamă de hilarul situaţiei, cele două părţi au decis să nu tragă niciun foc. Conflictul s-a rezolvat pe cale diplomatică la cel mai înalt nivel. Trupele au rămas, totuşi, în insulă până în 1874. Episodul cu pricina poartă denumirea de „Războiul porcului”.

Sursa traducere: shtiu.ro