Statistica a ajustat in ”secret” datele pentru T1, pe care le-a comunicat doar la Eurostat

Romania a reintrat in recesiune, avand in vedere ca ultimele date pentru T1, care nu au fost inca publicate oficial de Statistica, indica o scadere economica, nu o crestere economica.

Astazi la ora 12:00, Eurostat a publicat datele economice ale tuturor tarilor din Europa in trimestrul al doilea, plus ultimele date din trimestrele anterioare.

Andrei Radulescu, analistul economic al Bancii Transilvania, a observat ca pentru trimestrul intai Eurostat a indicat in dreptul Romaniei o scadere economica de 0,2% (T1 fata de T4 2013) fata de un plus de 0,2%, cat a anuntat Institutul National de Statistica de la Bucuresti pe data de 2 iulie. Analistul a verificat aceasta informatie la Eurostat, care a confirmat cifra de -0,2%.

Citeste si: Basescu a anuntat ca Romania a intrat in recesiune si suntem la un pas de criza

Avand in vedere acest lucru, plus faptul ca in T2 fata de T1 Romania a raportat o scadere de 1%, tehnic, conform cutumei internatioanle, economia romaneasca a reintrat in recesiune, avand doua trimestre consecutive de scadere.

Cei de la ZF au contactat Institutul National de Statistica pentru a verifica daca cifra de -0,2% pentru trimestrul intai este corecta, cum explica acest lucru si de ce nu s-a facut un anunt oficial. Vedeti raportul INS din 2 iulie, unde aveam o crestere economica de 0,2%.

Citeste si: Romania are a doua cea mai mare INFLATIE din UE

Tudorel Andrei, presedintele Institutului National de Statistica a declarat: “Sunt date desezonalizate si, adaugand un alt trimestru, modelul a recalibrat datele. Din aceasa cauza apare diferenta. Pentru ajustarea datelor se foloseste pachetul de programe DEMETRA. Este un model agreat de Eurostat si aplicat de toate statele UE”.

Citeste mai mult in Ziarul Financiar