Statuia compozitorului NICOLAE BRETAN, dezvelita in curtea Scolii Gimnaziale 193 din Sectorul 6

Reprezentantii Primariei Sectorului 6 au participat la dezvelirea statuii compozitorului Nicolae Bretan, in curtea Scolii Gimnaziale Nr. 193 din Sectorul 6. De asemenea, in cadrul aceluiasi eveniment, a fost lansat si Albumul Omagial dedicat compozitorului, potrivit unui comunicat de presa remis Mondo News. 

Statuia a fost donata comunitatii Sectorului 6 de catre fiica artistului, doamna Judit Bretan.

Conform sursei citate, la eveniment au participat  Iuliana Matrusenco, directoarea Scolii Gimnaziale 193, Ana Rus, artista care a realizat monumentul, Tudor-Ioan Turcu, director in cadrul Primariei Sectorului 6, si Hristofenia Cazacu, reprezentanta fiicei compozitorului, precum si membri ai Asociatiei de Parinti a Scolii Gimnaziale 193.

CITESTE SI: RARES MANESCU, Primarul Sectorului 6: “SocialXChange este aproape de beneficiari si la inceput de an scolar”

Proiectul a fost realizat cu sprijinul Primariei Sectorului 6, prin Administratia Scolilor si Administratia Domeniului Public si Dezvoltarii Urbane.

Nicolae Bretan (1887 – 1968) a fost un compozitor roman, care a studiat la Conservatorul din Cluj (1906-1908), la Academia de Muzica din Viena (1909) si la Magyar Királyi Zeneakadémia din Budapesta (1912), dupa care s-a afirmat ca prim-bariton al Operei din Bratislava. In 1916 si-a luat si licenta la Facultatea de Filologie din Cluj. A fost regizor la Opera Maghiara din Cluj si director al Operei Romane din Cluj, dupa revenirea acesteia din refugiul de la Timisoara.

A compus 230 de cantece pe versuri de poeti romani, germani si maghiari, cinci opere, poemul vocal simfonic „Luceafarul” si a compus, de asemenea, numeroase lucrari religioase si un requiem pentru doi solisti (sau cor) si orga.

CITESTE SI: Proiectul SOCIALXCHANGE, initiat de primarul RARES MANESCU, a primit recunoasterea europeana

Dintre operele sale patru au fost opere intr-un act: „Golem”, care a avut premiera in Elvetia, in 1990, „Arald”, „Eroii de la Rovine” si o opera in trei acte: „Horia”.

Sursa foto: primarie6