STATUL ISLAMIC continua DISTRUGERILE. Membrii gruparii au intrat cu BULDOZERELE in fosta CAPITALA ASIRIANA NIMRUD

Gruparea terorista STATUL ISLAMIC (SI) a inceput joi sa distruga cu buldozerele Nimrud, bijuteria arheologica din nordul Irakului, la o saptamana dupa ce a publicat o inregistrare video cu distrugerea unor sculpturi preislamice inestimabile, la Mosul, potrivit hotnews.ro, care citeaza AFP.

SI “a luat cu asalt situl istoric Nimrud si a inceput sa il distruga cu buldozere”, a scris ministrul Turismului si Antichitatilor din Irak, pe pagina sa de Facebook.

Un responsabil al ministerului a confirmat informatiile. “Pana la acest moment nu putem confirma amploarea pagubelor”, a adaugat acesta.

Citeste si: STATUL ISLAMIC SOCHEAZA din nou: Militantii grupului au ARS DE VII 45 de OSTATICI, in Irak

Nimrud, un oras fondat in secolul XIII i.H., este situat pe malurile fluviului Tigru, la aproximativ 30 de kilometri de Mosul, marele oras din nordul Irakului, controlat de SI din iunie.

SI a difuzat joia trecuta o inregistrare video in care jihadistii au distrus sculpturi preislamice din muzeul din Mosul. Organizatia islamista sustine ca aceste statui “favorizeaza idolatria”.

Dupa distrugerea statuilor din muzeu, jihadistii le-ar fi spus paznicilor a urmatoarea lor tinta este Nimrud.

“Este una dintre cele mai importante capitale asiriene, acolo sunt basoreliefuri si tauri inaripati (…) Ar fi un adevarat dezastru”, a declarat Abdelamir Hamdani, un arheolog irakian de la Universitatea Stony Brook din New York.

Citeste si: Gruparea SI a EXECUTAT 11 dintre comandatii sai, invinuiti de tradare

SI a lansat in iunie 2014 o ofensiva fulgeratoare, cucerind mari teritorii in special in nordul Bagdadului.

Fortele guvernamentale, sprijinite de raiduri aeriene ale coalitiei internationale conduse de SUA, incearca de mai multe luni sa preia controlul asupra teritoriului pierdut.

Acesta au lansat luni o vasta ofensiva si a mobilizat 30.000 de oameni in incercarea de a prelua Tikrit, al doilea cel mai mare oras cucerit de SI dupa Mosul.

Sursa foto: trinitynewsdaily.com