Statul Major al armatei din Ucraina anunta retragerea armamentului greu din estul separatist

Statul Major al armatei din Ucraina anunta retragerea armamentului greu din estul separatist

Kievul a inceput retragerea armamentului greu din estul separatist. Statul Major al armatei ucrainene a anuntat, joi, inceperea retragerii armelor grele din estul separatist prorus al Ucrainei, conform acordurilor de pace semnate la Minsk.

“In conformitate cu acordurile de la Minsk din 12 februarie, Ucraina incepe retragerea tunurilor de calibrul 100 milimetri de pe linia de demarcatie. Este un prim pas spre retragerea armelor grele”, a aratat Statul Major al armatei din Ucraina.

Te-ar putea interesa si: UCRAINA: ACORDUL de incetarea focului este RESPECTAT in mare parte

Amintim ca acordurile semnate la Minsk includ, printre altele, ca dupa intrarea in vigoare a armistitiului la data de 15 februarie, ca atat Ucraina, cat si separatistii pro-rusi, sa inceapa retragerea armamentului greu din zona de conflict pentru crearea unei zone tampon largite. 

Chiar daca autoritatile ucrainene au anuntat retragerea armamentului greu din estul separatist, misiunea la fata locului a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) declara nu mai departe de ieri ca nu poate confirma nicio retragere. Totodata, OSCE a cerut celor doua parti, ucrainenilor si separatistilor, sa informeze cu privire “tipul de arme grele pe care le detin, itinerariile prevazute pentru retragere si locul unde vor fi depozitate acestea dupa retragerea lor”.

Citeste si: Amenintari cu BOMBA in Ucraina la centrala nucleara Zaporijia si la fosta centrala Cernobil