Statul roman a CASTIGAT la CCR in cazul fratilor MICULA. Decizia este DEFINITIVA

Ministerul de Finante nu trebuie sa le mai plateasca inca o data suma de 376 milioane de lei fratilor VIOREL si IOAN MICULA, precum sidobanda aferenta, asa cum a dispus Centrul International de Reglementare a Disputelor Relative la Investitii (ICSID), anunta ministerul, citat de ziare.com.

Curtea Constitutionala a Romaniei a respins, prin Decizia nr 887/15.12.2015, exceptia de neconstitutionalitate ridicata de avocatii fratilor Micula privind legislatia in baza careia statul roman a facut plata dispusa de tribunalul ICSID, cu sediul la Washington, se arata intr-un comunicat al Ministerului de Finante.

Hotararea Curtii Constitutionale este definitiva.
“Decizia Curtii Constitutionale este foarte importanta pentru autoritati, datorita implicatiilor financiare pe care le-ar fi avut o eventuala admitere a exceptiilor ridicate de avocatii Grupului Micula. Statul roman a fost reprezentat de juristii din Ministerul Finantelor Publice”, a declarat ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu, informeaza sursa citata.
 
CITESTE SI: Ministerul Finantelor: ROMATSA nu are nicio calitate in litigiul dintre MICULA si statul roman

“Practic, Curtea Constitutionala a girat din punct de vedere constitutional mecanismul legal construit de statul roman pentru punerea in aplicare a hotararilor pronuntate de instantele judecatoresti sau arbitrale, cu incidenta in domeniul ajutorului de stat, mecanism aplicat inclusiv in cazul Micula.

Cu toate acestea, desi statul roman a efectuat plata in baza unei legislatii nationale, emisa in deplina concordanta cu Constitutia, fratii Micula incearca sa execute statul roman apeland la instante din alte state pe al caror teritoriu exista bunuri ale statului roman. Comisia Europeana intervine activ in toate litigiile in care statul roman este actionat in judecata de fratii Micula”, se arata in comunicatul citat.

Negocieri pe acest subiect au fost purtate in luna septembrie la Paris, Romania fiind reprezentata de ministrul Finantelor de la acea vreme, Eugen Teodorovici.

“Prin Hotararea arbitrala pronuntata in data de 2 decembrie 2013, in dosarul arbitral nr. ARB/05/20, de Tribunalului arbitral constituit pe langa de pe langa Centrul International pentru Reglementarea Diferendelor relative la Investitii din Washington, Romania a fost obligata la plata sumei globale de aproximativ 84,60 milioane de euro, la care se adauga o dobanda ROBOR plus 5% pana la plata tuturor sumelor catre cei cinci reclamanti persoane fizice si juridice. (…)

CITESTE SI: POPRIRE pe fondurile ROMATSA, in cazul fratilor MICULA, pentru a recupera datoria statului de 82 de milioane de euro

Dupa pronuntarea hotararii arbitrale, Romania, prin Ministerul Finantelor Publice, a executat integral hotararea arbitrala, fara ca acest lucru sa presupuna ca renunta la sustinerea argumentelor sale din actiunea in anulare a hotararii arbitrale pronuntata in dosarul nr. ARB/05/20″, preciza la acea data Ministerul Finantelor.

In 2014, Romania a introdus o actiune in anularea hotararii arbitrale din 11 decembrie 2013. Pe de alta parte, insa, in data de 1 octombrie 2014, a fost adoptata Decizia Comisiei Europene nr. 6848/2014 de deschidere a procedurii de investigatie in legatura cu punerea in executare a hotararii arbitrale Micula/Romania.

In cuprinsul acesteia, se mentioneaza ca punerea in executare a hotararii arbitrale ar echivala cu acordarea unui ajutor de stat nou, incompatibil cu dreptul Uniunii Europene in materia ajutorului de stat. Pentru acest motiv, aprecierea Comisiei Europene a fost aceea ca Romania nu poate executa hotararea ICSID, conform Agerpres.

Sursa foto: cotidianul