STATUL unde nu vrei sa-ti petreci VACANTA: 170.000 de ASASINATE si circa 28.000 de DISPARITII

Cel putin 242 de cadavre au fost gasite in gropi clandestine in statul mexican Veracruz in ultimele sase luni, in cadrul unor cercetari derulate de mame pentru copiii lor disparuti, au anuntat vineri autoritatile. Primele dintre aceste gropi au fost descoperite in august de catre colectivul El Solecito, care reuneste familii ale disparutilor, in cartierul portului din Veracruz, informeaza Agerpres.

Incepand cu acea zi, 124 de gropi clandestine au fost reperate in total si, in urma sapaturilor la 121 dintre ele, au fost aduse la suprafata 242 de cranii, a precizat pentru AFP un inalt functionar al Parchetului General, sub acoperirea anonimatului.

Potrivit unei alte surse apropiate de ancheta, de asemenea anonima, ‘au fost gasite in acest gropi numeroase haine apartinand unor tinere, documente, pantofi, imbracaminte care corespunde tinerilor din cartier’. Lucia Diaz, presedinta El Solecito, care isi cauta din 2013 fiul de 29 de ani, disparut, a oferit cifre similare, precizand ca ‘mai este de explorat o zona’.

Potrivit unei surse militare implicate in aceste cautari, aflata de asemenea sub protectia anonimatului, ‘victimele au fost cel mai probabil ingropate de infractori, cu complicitatea autoritatilor locale’. ‘Statul Veracruz este uluitor in acest moment in privinta disparitiilor, rapirilor, insecuritatii, violentei, jafurilor’, a spus Lucia Diaz.

Conform Registrului national al persoanelor disparute sau rapite, 722 de persoane au disparut in acest stat din 2010. Insa, conform El Solecito, numarul ar putea fi mult mai mare, deoarece numeroase familii se tem sa depuna plangere. Din 2006 s-au produs peste 170.000 de asasinate si circa 28.000 de disparitii in Mexic, insa aceste cifre nu indica proportia victimelor strict ale crimei organizate. Statul Veracruz, unul dintre cele mai violente din Mexic, este marcat in mod special de lupta sangeroasa intre doua carteluri, Zetas si Jalisco Nueva Generacion.

Sursa foto: the independent